De Chinese computerproducent komt met zijn eerste hybride laptoptablet die een ARM-processor heeft. Voor dat type hardware heeft Microsoft de aparte RT-variant van zijn nieuwe besturingssysteem Windows 8 ontwikkeld. De hybride, IdeaPad Yoga 11, valt om te klappen zodat het als tablet is te gebruiken.

In december pas

De Yoga heeft een 11,6 inch scherm, weegt 1,27 kilo en haalt een operationele duur van 13 uur op één batterijlading. Het apparaat komt in december uit op de Amerikaanse markt en kost dan 799 dollar, meldt de News Service van Webwereld-uitgever IDG. Het hierop draaiende Windows RT is niet compatibel met bestaande pc-applicaties.

Lenovo onthulde begin dit jaar al een 13 inch model van zijn IdeaPad Yoga. Die hybride heeft wel een voor pc's reguliere x86-processor (Intel Core) en draait de gewone uitvoering van Windows 8. Dit apparaat weegt 1,5 kilo, haalt acht uur op één acculading, en komt eind deze maand uit voor 1099 dollar. Windows 8 komt dan ook officieel uit voor consumenten en voorgeïnstalleerd op nieuwe pc's en tablets.

Intel-tablets

Verder heeft Lenovo nu een nieuwe tablet onthuld: de IdeaTab Lynx. Dit touch-apparaat heeft een 11,6 inch scherm, gebruikt een dualcore Atom-processor (van Intels nieuwe Clover Trail-generatie) en draait Windows 8. De Lynx weegt slechts 640 gram, komt ook in december uit en kost dan 599 dollar. Lenovo geeft een accuduur op van 16 uur maar dat is wel met een extra aan te schaffen keyboarddock, à 149 dollar.

Wel direct beschikbaar bij de consumentenlancering van Windows 8 is de ThinkPad Tablet 2. Dat 10,1 inch touch-apparaat draait Windows 8 op een Atom-chip. Een aan te koppelen toetsenbord is los verkrijgbaar. Deze Lenovo-tablet haalt acht tot tien uur op één lading en kost 649 dollar.

Tussenvorm

Een tussenvorm voor de Yoga en de Lynx is de nieuwe ThinkPad Twist. Deze laptop met Intel Core-processor valt om te klappen waarbij het scherm gedraaid kan worden om meer een tablet te vormen. Ten tijde van de Tablet Edition van Windows XP hebben pc-makers ook dergelijke compromismodellen uitgebracht. De Twist heeft een 12,5 inch scherm, weegt 1,58 kilo, en komt op 26 oktober uit voor 849 dollar.