"Surface met Windows RT is compatibel met muizen, toetsenborden, printers en andere randapparatuur die is gecertificeerd voor Windows RT", vermeldt Microsoft zelf op de bestelsite voor zijn eigen tablet met ARM-processor. Navraag door Webwereld leert dat hardwarefabrikanten drivers voor hun producten moeten laten keuren door Microsoft.

Ingebakken drivers

Voor pc's bestaat een dergelijke opzet ook allang, maar het staat fabrikanten en gebruikers vrij om niet-gecertificeerde drivers te gebruiken. Voor RT-tablets is dit geen optie. Microsoft levert - net zoals bij het reguliere Windows - zelf drivers mee in zijn besturingssysteem. Dit is volgens het bedrijf "voor veel hardware".

Verder is het de taak van de tabletfabrikant om te voorzien in drivers voor de interne componenten. Ook die drivers komen dan mee, ingebakken in het besturingssysteem. Eindgebruikers kunnen zelf namelijk geen stuurprogramma's installeren op de variant van Windows 8 voor tablets met ARM-processors, laat Microsoft nu weten.

Alleen de basisfunctie

Dit wil niet zeggen dat huidige usb-sleutels, muizen, toetsenborden, printers en andere usb-hardware onbruikbaar zijn voor de usb-poort op RT-tablets. "Externe hardware werkt alleen door gebruik te maken van Class Drivers", antwoordt Microsoft op vragen van Webwereld. "Dit zijn inbox generieke stuurprogramma's voor allerlei soorten hardware die in de meeste gevallen alleen de basisfunctie leveren van het device (printen voor printers, vier toetsen voor muizen)."

Update:

Het is nog niet bekend welke hardware wel - en welke dus niet - gecertificeerd is voor Windows RT. "Er is nog geen hardware compatibility list voor RT", antwoordt Microsoft op vervolgvragen van Webwereld. Die lijst komt "er wel snel".

Verder bevestigt Microsoft dat bepaalde functies van randapparaatuur niet beschikbaar zijn indien er geen specifieke drivers zijn, en er dus gebruik wordt gemaakt van de zogeheten class drivers. Een multimedia-toetsenbord bijvoorbeeld is dan een standaard 101-toetsenbord, en een multifunctional die meerdere papierformaten aankan is dan een basale printer. Dit kan met driver-updates wel worden aangepakt. Die updates komen dan via Windows Update naar RT-apparaten.