Over “enkele maanden” verschijnen kleinere tablets met Windows op de markt, bevestigt Microsoft. In een telefonische vergadering met investeerders liet vertrekkend CFO Peter Klein weten dat de OEM-partners hard werken aan nieuwe 7 inch apparaten.

Klein geeft toe dat Windows 8 nog niet het succes is waar bij Microsoft op gehoopt werd, maar ziet verbeteringen. “We hebben nog veel werk te verrichten, maar we zijn tevreden over het fundament dat is gelegd, waardoor we optimistisch zijn over het lange termijn succes van Windows.”

Volgens de CFO is Microsoft content over het toenemend aantal apparaten dat volledig gebruikmaakt van de mogelijkheden van Windows 8 en zullen komende maanden goedkopere computers met het controversiële besturingssysteem op de markt verschijnen.

Over een kleinere, zelf geproduceerde 7 inch Surface-tablet hulde Klein zich in nevelen, ondanks dat afgelopen maanden veel gesproken werd over een apparaat dat de concurrentie aan moest gaan met de kleine tablets die fabrikanten als Apple (iPad Mini), Google (Nexus 7) en Amazon (Kindle Fire HD) het voorbije jaar hebben afgeleverd.

Microsoft hijgt in de nek van fabrikanten

“We blijven investeren in zowel de Surface als een breder scala aan apparaten met Windows 8 in meerdere prijscategorieën. Komende tijd komen daar goedkopere apparaten bij. Onderdeel hiervan is dat we met OEM’s intensief samenwerken aan kleinere touchgebaseerde apparaten met Windows”, aldus de CFO.

De resultaten van het bedrijf over het afgelopen fiscale derde kwartaal waren volgens Microsoft “de beste ooit”. Hoewel de omzet voor de Windows 8 achterblijft, presteren vooral de clouddiensten van de IT-reus beter dan ooit tevoren.

Microsoft liet eerder weten dat het Windows 8 systeemeisen voor displays naar beneden schroeft. Het besturingssysteem mag nu ook officieel draaien op apparaten met een lagere schermresolutie van 1024 bij 768 pixels. Tot voor kort moest dit minimaal 1366 bij 768 zijn.

Partner Intel liet dinsdag weten dat het naar aanleiding van de lagere systeemeisen, touchgebaseerde laptops met Windows 8 verwacht die rond een prijspeil van 200 dollar op de markt zullen komen. In plaats van dure Ultrabooks met een Core-processor, worden dit aanraakgevoelige netbooks met een Atom-processor.

Geen Surface Phone

De maatregelen van Microsoft en partners volgen op berichten van eerder deze maand dat het aantal verkochte nieuwe pc’s een dieptepunt heeft bereikt. Deze week werd een Surface smartphone door mobilitydirecteur Terry Myerson uitgesloten.