Acer is een van de partners van Microsoft die het maar blijft proberen met nieuwe tablets maar eigenlijk geen idee heeft waar ze nu eigenlijk mee bezig zijn. Sterker nog, ook Microsoft heeft geen benul, vindt analist Carolina Milanesi van Gartner in een interview met Computerworld.com, het Amerikaanse zusterblad van Webwereld.

Zij reageerde daarmee op de introductie van een aantal op Windows draaiende apparaten tijdens de Computex handelsbijeenkomst in Taiwan. Daaronder een van de eerste 8 inch tablet, van Acer, en een hybride notebook/tablet dat zowel Android als Windows 8 draait.

Een 8 inch tablet met Office

Acer is op Computex met de Iconia W3 gekomen, een tablet met 8,1 inch scherm, Intel Atom-processor en met Windows 8. De tablet is nu al te bestellen, onder meer bij Amazon en Microsofts online winkels. In de Verenigde Staten kost de 32 GB-versie 379 dollar, de 64GB-versie 429 dollar. Office Home & Student 2013 is voorgeïnstalleerd.

Het probleem dat Milanesi heeft met Acers tablet is niet de grootte ervan, maar de focus op productiviteit, dat benadrukt wordt door de installatie van Office en het relatief grote toetsenbord dat Acer er optioneel bijlevert. “Office op een 8 inch? Who cares”, vraagt Milanesi retorisch.

Wat is er met Windows RT aan de hand?

Tevens vraagt ze zich af wat er nu toch met Windows RT is gebeurd. “Blijkbaar is dat in het verdomhoekje geraakt.” Ze wijst naar de reacties van de hardwarepartners van Microsoft. “Ze vinden dat Microsoft met Windows RT een erg verwarrende boodschap heeft gegeven. Klanten is het niet goed uitgelegd.”

Microsoft is nu juist Windows 8 aan het promoten voor kleinere tablets. Licenties van Windows 8 gecombineerd met Office 2013 zijn in prijs gedaald van 120 dollar naar 30 dollar voor hardwarepartners die pc’s en tablets maken met kleinere aanraakschermen dan 10,8 inch.

Asus maakt het bont: 3-in-1

Milanesi geeft als tweede voorbeeld de Transformer Book Trio van Asus, die gisteren is getoond op Computex. Dat apparaat is een tablet, notebook en desktop(vervanger) ineen en heeft Android en Windows 8 als besturingsprogramma’s. “Leveranciers zijn blijkbaar erg in de war over form factors en het besturingssysteem en hoe die twee met elkaar moeten samenwerken. Er wordt te veel nagedacht over de vorm, en te weinig over het gebruik. Niemand weet meer wie de gebruiker is.”

Volgens haar maken de fabrikanten nu maar van alles om te kijken of er wat aanslaat bij het publiek. Maar volgens Milanesi kunnen de leveranciers zich dat niet veroorloven, en kunnen ze dat niet vermarkten. “De enige die dat spelletje beheerst is Samsung. Dat spelletje zit in Samsung genen. Microsoft en zijn traditionele partners hebben daar zeker geen kaas van gegeten.”

De Transformer Book Trio die Asus nu onthult, draait Windows 8 én Android, en is zowel een tablet als een laptop als een desktop(vervanger):

Via: Webwerelds Tumblr-blog. Update:

Gecorrigeerd dat de Transformer Book Trio van Asus niet ook een smartphonefunctie heeft.