Ballmer doet deze belofte op de Microsoft Worldwide Partner Conference (WPC) in Washington DC. Volgens het officiële twitterkanaal van de conferentie komen er dit jaar nog Windows 7-slates op de markt. Ook is bevestigd dat er nog dit jaar smartphones met Windows Phone 7 verschijnen.

Toch HP

Uit een screenshot van de livestream van het congres blijkt dat HP op de lijst van partners staat voor de slates. Dit is opmerkelijk omdat het gerucht de ronde deed dat HP de stekker uit de Windows 7-tablet zou hebben getrokken. Dit ten gunste van een exemplaar met WebOS van de overgenomen smartphonemaker Palm.

In januari demonstreerde Ballmer nog de HP-slate met Windows 7. Nu ziet het er naar uit dat de plannen doorgaan. Beide bedrijven hebben nooit bevestigd dat het project ten einde is. HP heeft wel laten weten Palm te hebben gekocht omdat het bedrijf graag WebOS wil gebruiken voor tablet-pc's.

Phone 7

Naast HP staan ook bedrijven als Lenovo, Dell, Samsung, Panasonic en Asus op de tabletlijst. Microsoft heeft ook bekend gemaakt welke hardwarefabrikanten toestellen met Windows Phone 7 gaan draaien. Het gaat onder andere om HTC , Sony Ericsson, LG, Samsung en Dell.

Daarmee worden de eerdere uitgelekte documenten over de aankomende telefoons van Dell bevestigt. Daaruit bleek dat Dell Windows Phone 7 gaat gebruiken, maar dat het concurrerende Android-platform van Google ook een belangrijke rol gaat spelen voor de hardwaremaker.

'Generatie misgelopen'

Ballmer gaf in zijn toespraak op de partnerconferentie nog wel impliciet excuses aan smartphone-partners van zijn bedrijf. Het besturingssysteem Windows Mobile heeft volgens de ceo "een hele generatie aan gebruikers" misgelopen.

Phone 7, dat eind dit jaar uitkomt, moet dat rechttrekken. Eerder moest de eigen sms-foon Kin jongeren aantrekken, maar die telefoon is na lang wachten en korte aanwezigheid op de markt plots geschrapt.

Tijdens de speech van Ballmer, die vooral over cloud computing ging, kwam ook naar voren dat hij dit jaar verwacht 350 miljoen Windows-apparaten te verkopen.