Microsoft moet Wall Street op de hoogte houden van risico's die de beurskoers negatief kunnen beïnvloeden en heeft in een nieuw document de Surface als een risicofactor benoemd. In een schrijven aan de beurswaakhond SEC zegt Microsoft: “Onze Surface-apparaten zullen concurreren met producten die gemaakt worden door onze OEM-partners en dat kan invloed hebben op hun commitment aan ons platform."

Daarmee zegt Microsoft dat de hardwareleveranciers als HP, Lenovo en Acer mogelijk kijken naar andere besturingssystemen dan Windows. Microsoft noemt niet specifiek welk product, maar tot nu toe is de enige toewijding die leveranciers hebben betreffende Windows, gericht op servers, desktops en notebooks. Wat telefoons en tablets betreft, ligt de voorkeur van OEM's al op Android.

Pc's worden vervangen door tablets

Een andere faaloptie is dat consumenten vooralsnog niet kiezen voor op Windows gebaseerde tablets. Maar doordat tablets met andere besturingssystemen wel populair zijn, krijgt Microsoft te maken met een dubbele klap. Het zal de aantrekkelijkheid van pc's verminderen, waarbij de vervanging van Windows-pc's niet automatisch zal gebeuren door Windows-tablets.

Microsoft ziet in het verlengde daarvan een obstakel voor developers om apps te ontwikkelen voor Windows 8, omdat het lucratiever is voor populairdere platforms te ontwikkelen. Aangezien de 'stores' op die platforms belangrijke geldmakers zijn een reden zijn om voor een dergelijk platform kiezen, bevindt Microsoft zich ook hierin in een lastig parket. Om ontwikkelaars over te halen te kiezen voor het Windows-platform, zullen er meer kosten moeten worden gemaakt door Microsoft, wat weer een negatieve impact heeft op de marge en dus de winst, waarschuwt het bedrijf.