Microsofts tablet gericht op de zakelijke markt, de Surface Pro, ligt eind januari in de winkel, meldt Cnet, op basis van gesprekken met medewerkers van Microsoft-winkels. Tot nu toe heeft Microsoft niet bekendgemaakt wanneer de exacte introductiedatum van de Windows 8-tablet was. In november kwam de Surface met Windows RT op de mark, maar over de komst van de tweede tablet met het volledige Windows 8 bleef Microsoft sindsdien zwijgen. Ook bronnen van The Verge melden dat de Surface Pro pas eind januari beschikbaar zal zijn.

De zakelijke Windows 8-tablet met een Intel Core i5-chip en een hd-scherm kost in de VS 899 dollar. Mogelijk start Microsoft daags voor de release met pre-orders. Wanneer de Surface-tablets in Nederland te koop zullen zijn is nog niet bekend. Het is volgens Cnet en The Verge niet aannemelijk dat de tablet acte de presence geeft tijdens de Consumer Electronics Show in Las Vegas komende week, omdat Microsoft zijn aanwezigheid op die grote elektronicabeurs dit jaar heeft geminimaliseerd.

Slecht verkocht

De eerste Surface-tablet verkoopt volgens een JP Morgan-analist maar matig met 700 duizend geleverde exemplaren in het afgelopen kwartaal. In diezelfde periode verkocht Apple 14 miljoen iPads.

De Surface Pro is mogelijk wel aantrekkelijk voor bedrijven die hun personeel willen uitrusten met ultra-mobiele computers die dezelfde apps kunnen draaien als de gewone laptops en desktops, stelt een analist van Davenport & Co. Hij verwacht dat Microsoft 'een paar miljoen' exemplaren van de zakelijke tablet zal weten te verkopen.