Hardwarereparatiebedrijf iFixit heeft de net uitgekomen Surface-tablet van Microsoft ontleed. Het apparaat heeft een ARM-processor en draait de Windows 8-afgeleide Windows RT. Microsoft brengt over enkele maanden het Surface-model met x86-processor en Windows 8 uit. Eerst is er nu de dunnere 'Surface RT' die een hecht geïntegreerde tablet blijkt te zijn.

Eindcijfer: 4

De demontage van de Surface vereist het verwijderen van de uitklap-stand en dan het losdraaien van maar liefst zeventien T5 Torx-schroeven. Zeven daarvan zitten onder plastic camera-cover, die na een half uur voorzichtig peuteren pas viel te verwijderen. Dat moet wel sneller kunnen, geeft iFixit zelf toe.

De batterij van de Microsoft-tablet is vastgelijmd, net zoals bij Apple's nieuwe ultradunne MacBook Pro met Retina-scherm. In tegenstelling tot die laptop is de tweedelige Samsung-accu in de Surface wel redelijk goed te verwijderen. Toch scoort Microsofts ARM-tablet uiteindelijk een magere 4 (op een schaal van 10). Diverse componenten zitten namelijk erg hecht op elkaar, waardoor reparatie veel tijd en expertise kost.