Ballmer meent dat Microsoft geen serieuze concurrent zal worden voor huidige pc- en tabletpartners als Asus, Acer, Dell en HP. “Onder de 375 miljoen Windows-pc's die we verwachten te verkopen, zitten mogelijk een paar miljoen Surface-tablets", zegt de topman tijdens zijn openingstoespraak op het Worldwide Partner Conference van zijn bedrijf.

CEO wil diversiteit

Daarmee gaat de ceo impliciet in op de ophef die is ontstaan na de aankondiging van de twee eigen tablets die Microsoft zelf heeft ontwikkeld. Aloude pc-partners en tevens tablet-makers als Acer en Asus kregen volgens persbureau Reuters pas enkele dagen vóór de aankondiging te horen dat Microsoft met eigen hardware komt.

Ballmer lijkt de boel nu te sussen door het belang van diversiteit in hardware te benadrukken: “Zodat elke klant kan zeggen: 'Ik heb de perfecte pc voor mij'." Ondertussen blijven de daadwerkelijk plannen van Microsoft ongewis. Acers oprichter Stan Shih stelt openlijk dat Microsoft geen verdere modellen van zijn twee Surface-tablets uit zal brengen.

Geen belang, geen interesse

Volgens Shih heeft de Windows-maker er helemaal geen belang bij om zelf hardware te verkopen, omdat dat veel minder winst oplevert dan het verkopen van licenties op zijn softwareproducten. Toch lijken andere hardwareconcurrenten zich zorgen te maken.

Dell en HP zijn inmiddels met meer concrete plannen naar buiten gekomen. Dell heeft tegenover it-nieuwssite CNET bevestigd dat het "uitkijkt naar het uitbrengen deze herfst van een hele reeks aan Windows 8-producten". HP blijkt minder enthousiast over Microsofts nieuwe tablet-besturingssysteem Windows RT. Het computerbedrijf maakte vorige week bekend af te zien van het maken van ARM-tablets met die Windows 8-variant. HP wil zich richten op de zakelijke markt, waar Windows RT volgens de producent helemaal niet geschikt voor is.

Multitouch-overname

In de zijlijn maakt Microsoft bekend dat het touchscreen-fabrikant Perceptive Pixel heeft overgenomen. Het bedrijf dat gespecialiseerd is in multitouchschermen van 27 tot 82 inch groot. Bovendien bezit Perceptive Pixel zes touch-gerelateerde patenten.

Topman Kurt DelBene van Microsoft spiegelt voor dat de overname van Perceptive Pixel juist de computerpartners gaat helpen. De grote touchschermen, voortaan dus van Microsoft, kunnen in combinatie met de hardware van Microsofts oem's (Original Equipment Manufacturers) “krachtige Windows 8-gebaseerde pc's en nieuwe mogelijkheden" opleveren.