Dat melden anonieme bronnen aan financieel persbureau Bloomberg. De Windows-tablet op ARM zal op de Consumer Electronics Show (CES) in januari te Las Vegas worden onthuld. De ARM-variant van Windows is geoptimaliseerd voor mobiele apparaten die op batterijen werken, zoals tablets en andere ‘handheld computers’, aldus de twee tipgevers van Bloomberg.

Tabletachterstand

Microsoft wil met het vermeende nieuwe besturingssysteem terrein veroveren op de opbloeiende tabletmarkt. Die is tot op heden voornamelijk van Apple, maar diverse hardwaremakers komen binnenkort met eigen tablets, die dan Google Android draaien op ARM-processors. Begin 2010 heeft Microsoft-ceo Steve Ballmer een Windows 7-tablet (de HP Slate) getoond, die echter nooit op de markt is verschenen. Prijs en batterijduur zijn dan ook onbekend.

De nieuwe energiezuinige Windows-variant zou echter niet alleen voor ARM-chips zijn. Bloomberg meldt dat het ook draait op x86-processors van Intel en AMD, die al dienst doen voor de reguliere pc-uitvoering van Windows. Intel wil ook een stuk van de tabletmarkt opeisen, maar is met zijn energiezuinige Atom-processors daar nog niet in geslaagd. Het stelt dat dit in 2011 wel gebeurt.

Uitgebreide ARM-licentie

Ondertussen flirt Microsoft dus met Intel-concurrent ARM. De Windows-maker heeft in juli dit jaar een uitgebreidere licentie genomen op de processorarchitectuur van de Britse chipontwerper ARM. De Windows-producent kocht daarmee het recht om een eigen ARM-compatibele processor te maken. Het was toen onbekend of Microsoft dat ook echt wou doen, in navolging van Apple die voor de iPad een eigen ARM-variant heeft ontwikkeld.

Microsoft had al jaren een licentie op ARM, voor de ingebedde varianten van Windows (waaronder Windows Mobile en Windows CE). Het bedrijf houdt het doel, de reikwijdte en waarde van de nieuwe licentie-overeenkomst geheim. Wel is bekend dat Microsoft daarmee de ‘hoogste vorm’ van toegang tot ARM-technologie heeft ingekocht, wat wereldwijd geldt voor maar een handjevol bedrijven.

Neus opgehaald

In juni vorig jaar heeft Microsoft nog de neus opgehaald voor zogeheten smartbooks; een tussenvorm van netbooks en smartphones. Die gebruiken nagenoeg allemaal ARM-processors.

Hetzelfde geldt voor de populaire computercategorie van tablets waar Microsoft zijn zinnen wel op heeft gezet. Smartbooks en tablets draaien besturingssystemen als Google Android, Linux-varianten en eigen platformen zoals RIM’s QNX-variant (op de PlayBook) en natuurlijk Apple’s iOS (op de iPad).

Microsoft verklaarde vorig jaar juni geen plannen te hebben om Windows over te zetten naar ARM-chips. Smartphonebesturingssysteem Windows Mobile, nu Windows Phone geheten, draait wel op ARM-processors. Het softwarebedrijf zei ook geen plannen te hebben om dat platform geschikt te maken voor smartbooks.