Officieel is de 'Surface RT' nu alleen te bestellen voor gebruikers in een beperkt aantal landen. Dit zijn de Verenigde Staten, Canada, Duitsland, Groot-Brittannië, Frankrijk, Australië, China en Hong Kong. Het is niet bekend of en wanneer Nederland aan de beurt is. Microsoft verkoopt zijn eigen ARM-tablet ook in eigen winkels, alleen in de VS en Canada. Uitlevering van bestelde RT-tablets gebeurt vanaf 26 oktober.

Versus de iPad

De eigen tablet met de ARM-variant van Windows 8 komt naast het exemplaar met Intel-processor en de Pro-uitvoering van Windows 8. Die tablet is op een later moment te bestellen. Die pc-tablet gaat ongeveer evenveel kosten als 'vergelijkbare Ultrabooks', heeft het bedrijf eerder losgelaten. Die ultradunne laptops hebben tot op heden nog niet bepaald de markt veroverd.

Microsoft wil met het RT-exemplaar, te koop vanaf 499 dollar, de concurrentie aangaan met Apple's dominante iPad. De derde generatie daarvan (officieel 'the new iPad' geheten) kost ook 499 dollar, maar Apple heeft de iPad 2 aangehouden als budgetmodel voor 399 dollar. Daarbij heeft Microsofts tablet met 32 GB wel twee keer de opslagcapaciteit van Apple's instapmodellen (iPad 2 én 3).

Specs

De nu te bestellen Surface met Windows RT heeft 32 of 64 GB opslagruimte, een Nvidia Tegra 3 T30-processor, 2 GB geheugen, en haalt gemiddeld 8 uur op een volle batterij. Het 10,6 inch scherm haalt een resolutie van 1366 bij 760 pixels. Verder heeft het WiFi-apparaat een usb 2.0-poort, een slot voor microSD-geheugenkaarten tot 64 GB, en een aansluiting voor video-out. Dat laatste vereist voor gebruik wel een apart aan te schaffen adapter, naar vga of hdmi.