De voornaamste horde die de chipfabrikanten nog moeten nemen, is de betrouwbaarheid van de zogeheten TLC-chips (triple level cell). Eigenlijk komt dat neer op de effectieve levensduur. “Als TLC robuust genoeg blijkt te zijn voor dagelijks gebruik, gedurende de gemiddelde levensduur van een apparaat, kunnen consumenten profiteren van goedkopere hardware", zegt Samsung-marketingmanager Ryan Smith in een interview met de IDG News Service. Hij stelt dat “de fabrikanten moeten beslissen of TLC goed genoeg is."

Slijtage versus 'houdbaarheid'

Flash-chips zijn namelijk onderhevig aan slijtage: data kan maar een beperkt aantal keer worden opgeslagen en gelezen. Dat beperkte aantal is in de praktijk vaak lang genoeg voor de periode waarin dit geheugentype wordt gebruikt. Dus voordat bijvoorbeeld een usb-stick of een tablet vervangen wordt door een nieuw, ruimer exemplaar. Er bestaat wel belangrijke verschillen in de 'houdbaarheid' van verschillende soorten NAND flash-chips.

De meeste flash-opslag bestaat uit NAND-chips met enkelvoudige cellen (single level cell). Geheugenchips met multi-level cellen (MLC) bestaan al wel, maar dit komt in de praktijk neer op twee levels. De toevoeging van een derde, wat TLC brengt, maakt niet alleen een hogere opslagcapaciteit mogelijk. Deze vernieuwing van NAND-chips maakt ook de productie goedkoper.

De dreiging van dataverlies

Analist Gregory Wong van onderzoeksbureau Forward Insights bevestigt dat gebruik van TLC de chipmakers meer capaciteit tegen lagere kosten laat produceren. “Aan de andere kant wordt het risico op fouten ook groter." Voor wijziging van de opgeslagen data wordt een geheugencel van stroom voorzien. "Elke losse cel wordt vaker geladen waardoor het aantal keer dat gebruikers betrouwbaar data kunnen overschrijven omlaag gaat."

De grote vraag is of de nieuwe TLC-technologie duurzaam zal zijn. De standaardtest in de laptopindustrie is het dagelijks schrijven van 20 gigabyte data op het apparaat, over een periode van 3 jaar. “Als deze test wordt losgelaten op de TLC-chip zit die op de grens", zegt Wong.

Vooral iets voor tablets

Hij verwacht niet dat de 20 GB-test van toepassing is op tablets. Volgens de analist hebben vooral tablets weinig flashgeheugen nodig, aangezien consumenten er weinig content op maken en bewaren. Dit in tegenstelling tot laptops, die én een grotere opslagcapaciteit hebben én meer data bevatten plus wijzigingen daaraan doen.

TLC wordt momenteel al gebruikt in verwijderbare opslagmedia, zoals geheugenkaarten en usb-sleutels. Sommige fabrikanten hebben het ook geïmplementeerd in goedkopere e-readers en navigatieapparatuur. Wong: “Als TLC mainstream wordt, kan het zeer aantrekkelijke kostenbesparingen met zich meebrengen." Naast Samsung werkt bijvoorbeeld ook geheugenproducent SanDisk aan TLC-chips.