Nokia ontwikkelt een tablet die werkt met Windows 7, zegt financieel analist Ashok Kumar van Rodman and Renshaw tegenover persbureau Reuters. Nokia bouwt zijn voorraden dusdanig op dat een release van de tablet in de herfst volgens Kumar aannemelijk is. "Het apparaat moet in september of oktober op voorraad zijn om aan de vraag rond de feestdagen te kunnen voldoen."

Andere analisten verwachten dat de Nokia-tablet naast Windows ook werkt met MeeGo, het nieuwe besturingssysteem dat Intel en Nokia samen in mei uitbrengen. De Finse fabrikant weigert zelf commentaar op het tablet-bericht. Eerder is Nokia wel onverwacht met een eigen netbook gekomen.

'Tablet raakt smartphonemarkt'

Tablets als de iPad hebben volgens analisten niet alleen - een negatieve - impact op de netbookmarkt, maar ook op de smartphonemarkt. Daarom moet Nokia zich volgens hen ook op dit segment richten. "Bedrijven als Nokia en Samsung kunnen het zich niet veroorloven om zich niet te mengen in de tabletmarkt", meent Tero Kuittinen, analist bij MKM Partners.

Nokia maakt al andere apparaten dan telefoons, zoals zijn Windows 7-netbooks de Booklet 3G. Ook heeft Nokia eerder al enkele kleinere tablets uitgebracht. "De markt krijgt te maken met een stroom tablets, maar het zijn nog onvolwassen producten", vindt CCS Insight-analist Geoff Blaber. "De iPad is de uitzondering in een productcategorie die verder een lauwe ontvangst van consumenten zal krijgen."

Verkoopsucces iPad

Op de eerste dag van de verkoop van de iPad afgelopen zaterdag zijn er meer verkocht dan van de eerste generatie iPhone bij diens de lancering. Binnen één dag verkocht Apple meer dan 300.000 stuks van zijn langverwachte tablet.