De Finse telefoonfabrikant heeft een nieuwe rechtszaak ingediend in de Verenigde Staten, bij de rechtbank in Wisconsin. Het gaat om vijf patenten op basistechnieken voor mobiele apparaten. In eerdere rechtszaken heeft Nokia ook al de beschuldiging geuit dat Apple inbreuk maakt op zijn patenten. De iPad-maker op zijn beurt beweert hetzelfde.

De juridische strijd is begonnen door Nokia met een patentaanklacht tegen de iPhone. Het Finse bedrijf is later ook met klachten gekomen over gepatenteerde technieken in iPods en Mac-computers, waaronder iMacs en MacBooks. Met de toevoeging van deze nieuwste rechtszaak is de aanval ingezet op Apple's complete hardwareportfolio. In totaal hebben de twee bedrijven nu vijf patentzaken lopen tegen elkaar.

Weer basistechnieken

Nokia stelt dat de iPad inbreuk maakt op zijn patenten met technieken voor de verbetering van spraak- en dataverkeer, en voor krachtige en toch efficiënte antennes in compacte apparaten. "Nokia is leidend in het ontwikkelen van vele sleuteltechnieken voor mobiele apparaten", verklaart algemeen directeur Paul Melin, die verantwoordelijk is voor het onder licentie verstrekken van patenten aan andere bedrijven.

"We nemen deze stap om de resultaten van ons pionierswerk te beschermen en een einde te maken aan het onwettige gebruik van Nokia's innovatie." Volgens woordvoerders van Nokia bedrijf gaat het hier niet om dezelfde patenten die al aanhangig zijn gemaakt in de aanklachten tegen de iPhone.

'Diefstal'

Apple heeft in december al gereageerd met een tegenaanklacht. In de eigen beschuldiging stelt de iPhone-maker dat Nokia inbreuk maakt op dertien patenten. "Andere bedrijven moeten met ons concurreren door hun eigen technologieën uit te vinden, en niet slechts die van ons te stelen", stelde hoofdjurist Bruce Sewell van Apple.

Apple-CEO Steve Jobs heeft die harde woorden ook al geuit aan het adres van smartphonemaker HTC, die door Apple is aangeklaagd. Op de ontluikende mobiele markt, die goed is voor miljoenen en nog te behalen miljarden, wordt nu dus hevig gevochten met patenten. Ook Microsoft is op dat gebied actief.

Vraag > aanbod

Ondertussen is er in de Verenigde Staten een tekort aan de sinds kort leverbare 3G-uitvoering van de iPad. Apple kan deze variant van zijn tablet niet meer leveren, meldt PC World. Consumenten kunnen zich inschrijven voor een wachtlijst.

De oorzaak van het tekort is niet bekend. Enerzijds loopt de verkoop van de iPad hard. Apple heeft er al ruim een miljoen verkocht, waarvan een aanzienlijk deel de 3G-variant. Anderzijds maakt Apple zich op voor de internationale verkoop, die eerder al een maand is uitgesteld juist vanwege de grote vraag in de VS. Nederland komt in de tweede ronde, eind juli, aan de beurt.