De Samjiyon is pas de derde tablet die wordt verkocht in Noord-Korea. Het apparaat werd afgelopen september gepresenteerd op een beurs in de hoofdstad Pyongyang. Ondanks de aandacht gegeven op de staatstelevisie hebben nog maar weinig Westerlingen het apparaat in handen gehad. Daaronder nu wel de News Service van Webwerelds uitgeverij IDG.

Bedoeld voor studenten

De 7-inch tablet blijkt een gestripte versie van Android 4.0.4 (Ice Cream Sandwich) te draaien. De Samjiyon heeft verder een schermresolutie van 1024 bij 768 pixels, heeft een 2 MP camera en draait op een 1,2 GHz processor. De Noord-Koreanen kunnen kiezen tussen 8 of 16 GB interne opslag.

Het apparaat is bedoeld voor Noord-Koreaanse studenten en heeft diverse les-applicaties, over computers, wiskunde en historische propaganda. Eén van de opmerkelijke functies is een voorgeïnstalleerde televisie-tuner die alleen compatibel is met zenders van het Noord-Koreaanse analoge televisiesysteem. Afstemmen op andere (buitenlandse) zenders is onmogelijk.

Google-diensten ontbreken

Hoewel Google-diensten zoals Gmail en YouTube ontbreken, zijn andere bekende Android-icoontjes gewoon zichtbaar. Daaronder de browser, galerij, rekenmachine en camera, die allen geen licenties vergen. Er is bovendien geen instellingenmenu voor WiFi. Configuratiebestanden verstopt in het apparaat suggereren dar er WiFi-hardware is geïnstalleerd, maar er geen manier om dit te activeren of controleren.

Dat betekent dat er of geen WiFi-hardware bestaat of dat deze zo is geconfigureerd dat er alleen verbinding kan worden gemaakt met bepaalde netwerken. Daar hebben gebruikers in Noord-Korea overigens geen last van, aangezien zowel vast als draadloos internet schaars is in het land.

Propaganda-apps en Angry Birds

Noord-Koreanen hebben wel de beschikking over een nationaal intranet, met veel overeenkomende diensten zoals e-mail en videostreaming. Maar dit intranet wordt stevig gecontroleerd en bestaat niet buiten de landgrenzen. De browser heeft vier standaard bookmarks; ’s lands grootste persbureau, de staatscourant, een portal van het Korea Computer Center en de staatstelevisie.

Qua software draait de Samjiyon-tablet ook diverse nationale programma’s. Zo is er een woordenboek, een overzicht van IT-termen, een app over de Noord-Koreaanse historie, een Koreaanse schaakspel, en toegang tot een collectie studieboeken over ‘juche’, de politieke ideologie ontwikkeld door oud-leider Kim Il-sung. Qua spelletjes is er een Koreaanse variant van Angry Birds door spelmaker Rovio.

Soepel gebruik

De toerist die de Samjiyon mee wist te brengen, spreekt van opvallend soepel gebruik dat vergelijkbaar is met toonaangevende tablets zoals de iPad. Hij betaalde 200 dollar voor de tablet bij de souvenirwinkel van een restaurant. Dat geeft te denken over het bereik van het apparaat, aangezien de gemiddelde Noord-Koreaan per maand minder dan 100 dollar per maand verdient.