Op de CES-beurs in Las Vegas heeft het project One Laptop Per Child (OLPC) zijn XO 3.0-tablet onthuld. Het is de opvolger van twee goedkope netbooks voor educatief gebruik buiten de Westerse wereld. De XO 3.0-tablet heeft een 8 inch scherm en een prijskaartje van onder de 100 dollar. De exacte prijs is nog niet bekend, meldt Computerworld.

Ook met de hand opladen

Opvallend is dat de tablet dikker is dan de meeste andere tablets, maar hij is daardoor ook robuuster bij gebruik buiten de deur. Bovendien is de XO 3.0 geschikt voor extra vormen van stroomtoevoer op plekken waar geen gewoon electricitieitsnet is. De tablet is op te laden met zonnecellen of handmatig door middel van een draaihendel. Een minuut draaien daarmee zou goed zijn voor 10 minuten gebruik van de tablet. De klep van het apparaat is waterdicht.

Op specs hoeft het apparaat, bedoeld voor kinderen in onder meer India en Tanzania, niet te concurreren. Het relatief zwakke apparaat beschikt over een Marvell Armada PXA618-chip, 512MB geheugen, 4GB interne opslagruimte en één sensorpoort. Daarnaast heeft het zowel een gewone usb-poort als een micro-usb-poort.

Pixel Qi-scherm

De gewone uitvoering van de XO 3.0 heeft een lcd-scherm maar er is ook een optie voor een Pixel Qi-scherm dat beter zichtbaar is in zonlicht. De XO 3.0 gebruikt als besturingssysteem Googleś Android of OLPC's eigen Sugar OS.

De XO 3.0 is eind 2009 al aangekondigd. De ontwikkelaars kozen voor het 8 inch schermformaat omdat 7 inch te klein zou zijn en 10 inch te groot is voor kinderen, legt OLPC-manager Ed McNeiry uit.

Leren lezen

Onderzoekers van het gerenommeerde Amerikaanse onderzoekslab MIT gebruiken de komende twee jaar de XO 3.0-tablet voor onderzoek naar zelfstandig lezen door kinderen van drie tot acht jaar oud in India, Tanzania en Sierra Leone. Daarbij zullen de tablets audio en video opnemen om kinderen uiteindelijk zoveel mogelijk zonder tussenkomst van anderen te laten leren lezen.