Investeringsmaatschappij Goldman Sachs heeft beleggers deze week duidelijk gemaakt dat Intel geen belegging is waarmee je de komende jaren verrassend veel geld gaat verdienen. In een rapport maakt analist Bill Shope van de bank gehakt van de chipmaker. Goldman Sachs heeft zijn waardering voor Intel omlaag bijgesteld naar 'neutraal'.

Voor het eerst geen Wintel

"Als de groei van de tablets inderdaad naar 54,7 miljoen stuks gaat, zal het voor het eerst in drie decennia zijn dat een niet op Wintel gebaseerde technologie zijn intrede doet in het dagelijkse gebruik van computers", zegt Shope tegen Computerworld.com. Hij merkt op dat ook "gewone" computermakers steeds meer zaken doen met rivalen van Intel. "We denken dat Intel met groeiende concurrentie te maken krijgt."

"Hoewel Intel ontegenzeggelijk de chipmarkt domineert, komt het nu terecht in 'interessante tijden', waarbij ik dat bedoel op manier zoals in de Chinese verwensing'", zegt Dan Olds, een analist bij Gabriel Consulting Group. "De volumes van smartphones en tablets met goedkope ARM-chips groeien enorm." Olds wijst er wel op dat die apparaten geenszins de computer kunnen vervangen. "Dat er meer verkocht wordt van het ene product betekent niet dat er minder wordt verkocht van een ander product", zo relativeert hij de zienswijze van Goldman Sachs.