Volgens IDC gaat het opnieuw helemaal niet goed met de pc-verkopen. Nadat eerder al Europa massaal de ouderwetse computer links liet liggen, geeft China er nu ook de brui aan. Daar speelt mee dat de overheid minder inkoopt en dat de aanpak van corruptie blijkbaar zorgt voor een lagere omzet in pc's. IDC geeft niet aan op welke manier de anti-corruptiemaatregelen de verkoop van pc's beïnvloeden.

Februari buitengewone slechte maand

In Europa ligt de verkoop iets onder de toch al lage verwachtingen. Februari was een heel slechte maand en deze maand zal nauwelijks beter worden. In eerste instantie werd voor dit lopende kwartaal nog een daling van 7,7 procent verwacht ten opzichte van een jaar geleden, maar IDC stelt dat in zijn maandelijkse PC Tracker negatief bij naar zo'n 10 procent. Ook in de komende drie voorjaarsmaanden wordt het niet veel.

Volgens IDC zal een eventueel herstel van de pc-markt zich voordoen in de tweede helft van dit jaar, als de hele keten in de pc-industrie klaar is met de overgang naar Windows 8 en er nieuwe 'attractieve ontwerpen en concurrerende prijzen' het licht zien. Die zijn nodig om de strijd met de tablets aan te kunnen.

Tablets vliegen de winkel uit

Want met de tablets gaat het verder crescendo. Vorige week stelde IDC zijn verwachtingen naar boven bij. Dit jaar zullen er wereldwijd 190,9 miljoen tablets worden verkocht in plaats van de eerder voorspelde 172,4 miljoen stuks. Android neemt daar een flinke 48,8 procent van, zegt IDC en de iPad ziet zijn marktaandeel stagneren op 46 procent.

Windows zal groeien in de komende vier jaar van 2,8 procent marktaandeel dit jaar naar 7,4 procent in 2017. Daarbij zullen de consumenten massaal Windows RT in de schappen laten verstoffen ten gunste van de gewone Windows 8. Volgens IDC zou Microsoft zich vooral moeten richten op de verbetering van Windows 8 en RT links moeten laten liggen.