De Hoge Raad (Court of Appeal) van Groot-Brittannië gaat mee met de eerdere uitspraak van rechter Colin Birss en heeft besloten dat de Galaxy Tab van Samsung geen na-aperij is van de iPad. Apple moet nu alsnog een 'rectificatie' plaatsen op zijn eigen homepage en daarnaast in enkele kranten en tijdschriften publiceren dat de Tab geen kopie is.

'Galaxy Tab is minder cool'

Apple tekende direct hoger beroep aan tegen de uitspraak die in juli door Birss werd gedaan. De rechter had eerder al eens als argument gebruikt dat de Galaxy Tab 10.1, 8.9 en 7.7 geen inbreuk maken op Apple's tabletontwerp, omdat ze "minder cool" zijn. Dit argument stond destijds letterlijk in het bodemvonnis.

De beslissing geldt - in principe - voor de hele EU. Dat komt omdat het ontwerprecht verregaand Europees is gecentraliseerd. Wel kan het zijn dat rechters in andere lidstaten toch weer van deze Britse uitspraak afwijken. Apple heeft nog een laatste mogelijkheid om uit te wijken naar de Supreme Court, de hoogste Britse rechtsinstantie.

Samsung is blij

Samsung reageert verheugd op de uitspraak. “Wij blijven geloven dat Apple niet de eerste was die een tablet heeft ontworpen met een rechthoekige vorm en afgeronde hoeken", laat het Zuid-Koreaanse bedrijf in een reactie tegenover persbureau Reuters weten.

Apple moet nu een mededeling plaatsen in de kranten Financial Times en de Daily Mail, tijdschrift Guardian Mobile Magazine en techsite T3. In die advertentie moet Apple dan de uitspraak van 9 juli vermelden dat drie Samsung-tablets geen inbreuk maken op Apple's tablet-ontwerpregistratie. Hetzelfde bericht moet Apple plaatsen op zijn Britse website en daar 6 maanden op de homepage laten staan.