De Surface Pro, met Intel-processor en volledig Windows 8, is vanaf morgen te koop in de Verenigde Staten en Canada. In die landen is de Surface RT-tablet al te koop, die een energiezuinige ARM-processor heeft en de uitgeklede, niet pc-compatibele Window8-variant RT draait. Nederland krijgt die (letterlijk en figuurlijk) lichtere tablet over een week.

Metro- én desktop-apps

Aan de vooravond van de Surface Pro-verkoop publiceren media hun oordeel over deze 'pc-tablet'. Dit apparaat heeft namelijk zowel de nieuwe, voor touch gemaakte tegeltjesinterface (voorheen Metro) als de traditionele desktop voor aloude Windows-applicaties. Het is dus een laptop in tabletvorm, wat ook blijkt uit de reviews.

"Zware tablet is een lichtgewicht laptop", oordeelt de invloedrijke journalist Walt Mossberg van techblog AllThingsD van The Wall Street Journal. De mogelijkheid om Windows 8 met alle functies te draaien, heeft volgens hem een prijs: dollars, gewicht en batterijduur. De Pro is verkrijgbaar vanaf 899 dollar, wat 400 dollar meer is dan het basismodel van zowel Apple's iPad als Microsofts Surface RT.

GB's intern plus extern

Het duurdere apparaat heeft weliswaar een ssd (solid-state drive) van 64 GB, tegenover slechts 16 GB voor de twee concurrenten. De Pro is echter meer ruimte kwijt aan de volledige installatie van Windows 8, inclusief herstelpartitie. Van de 64 GB blijft er effectief 23 tot 30 GB over voor de gebruiker. Bij het duurdere 128 GB-model is er zo'n 83 tot 90 GB beschikbaar.

Mossberg tilt niet zwaar aan de capaciteitsverschil, net zoals de Britse ict-nieuwssite The Register. "Je kunt voor weinig geld een 32 GB microSD-kaart halen", want in tegenstelling tot de iPad heeft de Surface wel een uitbreidingsslot voor geheugenkaartjes. Verder hebben beide Microsoft-tablets een usb-poort, die bij de Pro een snellere usb 3.0-uitvoering is. De Pro-tablet is echter standaard niet voorzien van applicatiepakket Office, wat de RT-variant wel aan boord heeft.

Compromisapparaat

Reviewers zijn in het algemeen negatief over de compromissen om de laptop in een tabletvorm te krijgen. Techjournalist Mossberg vindt de Pro te zwaar, duur en energievretend om de huidige tabletkoning, de 9,7 inch iPad 4, te verslaan. De Pro haalt in zijn tests net geen vier uur op een volle accu. "Minder dan de helft van het uithoudingsvermogen van de iPad op dezelfde test, en drie uur minder dan de Surface RT."

Hij schat in dat normaal gebruik vijf tot vijfenhalf uur kan, maar noemt dat nog altijd slecht in vergelijking met een tablet. Ook Ars is teleurgesteld in de batterijduur. Mossberg vindt de tablet bovendien minder praktisch in gebruik. "Het is ook te lastig om te gebruiken op je schoot. Het is een beetje een tweener; een compromistablet en een compromislaptop."

Ook it-nieuwsblog Ars Technica valt over de offers die Microsoft heeft gemaakt om de Pro te maken tot wat het is. De gebruikte processor is niet alleen krachtiger dan de ARM-chips die tablets normaliter hebben, maar verbruikt daarvoor meer energie. Bovendien kiest Microsoft een iets oudere Core-processor: een Ivy Bridge van 17 Watt en niet een exemplaar van de nieuwste, zuinigere Intel-generatie.

'Heter, dikker, sneller, luider'

Hierdoor wordt de Pro-tablet bij gebruik warm, heet zelfs, schrijft Ars in de review getiteld 'Microsoft Surface met Windows 8 Pro: heter, dikker, sneller, luider'. Dat laatste is letterlijk: de benodigde ventilatoren om interne hitte af te voeren zijn volgens het techblog een hoorbaar, hinderlijk geluid. De ventilatoren slaan overigens niet aan bij regulier, licht gebruik zoals websurfen en gebruik van Office.

Uiteindelijk wordt de Surface Pro afgeserveerd op een combinatie van minpunten. Het is geen slecht apparaat, maar weet niet goed wat het wil zijn. Sommige gebruikers malen niet om de prijs of gewicht en omvang van de Surface Pro, sluit Mossberg af. "Maar net zoals vele producten die twee dingen tegelijk willen zijn, doet de nieuwe Surface Windows 8 Pro geen van beide net zo goed als producten die zijn ontworpen voor één functie."

Niet vaak onderweg werken

The Register komt tot een minder negatieve conclusie. De reviewer zou met zijn eigen geld de Pro niet kopen, maar trekt wel de prijsvergelijking met Ultrabooks die dan uitvalt in het voordeel van de Pro. "Als Windows je ding is en je werkt niet vaak onderweg, dan is het waard om een blik te werpen op de Surface Pro."