De aankomende RIM-tablet krijgt ongeveer dezelfde afmetingen als de iPad; rond de 10 inch. Dit meldt persbureau Bloomberg op basis van anonieme bronnen die bekend zijn met de plannen van de smartphonemaker. Anderhalve maand geleden doken de eerste geruchten op dat RIM werkt aan een iPad-concurrent.

Het apparaat biedt draadloze verbindingen via WiFi en Bluetooth, maar heeft ook de optie om de mobiele internetverbinding van Blackberry-toestellen te gebruiken. Dat zogeheten tethering moet het ontbreken van een eigen ingebouwde 3G-verbinding ondervangen. Ook krijgt de tablet ingebouwde camera's aan de voor- en achterkant voor videobellen.

Blackpad

RIM heeft alvast de domeinnaam Blackpad.com geregistreerd, wat duidt op gebruik van die merknaam. De prijs van de tablet komt volgens de bronnen van Bloomberg overeen met die van de iPad. De tablet van Apple is verkrijgbaar vanaf 500 dollar, dat is dan de uitvoering met de kleinste opslagcapaciteit en zonder 3G.

RIM houdt deze week een persevenement in New York, waarbij mogelijk een smartphone met een touchscreen wordt gepresenteerd. Het Canadese bedrijf heeft eerder nog touch-schermen, met on-screen toetsenborden, afgekraakt ten gunste van fysieke keyboards zoals die op de veelgebruikte Blackberry's.

Samsung-tablet

RIM is verre van de enige fabrikant die hoopt succes te boeken met een alternatief voor Apple's populaire iPad. Samsung brengt in het derde kwartaal zijn tablet Galaxy Tab op de markt. Dat apparaat krijgt een amoled-scherm van 7 inch, een slag kleiner dan de iPad, en draait Android. Ook heeft de Galaxy Tab twee ingebouwde camera's, GPS, WiFi en Samsungs user interface TouchWiz aan boord.