Bedrijven die denken dat ze belastingvrij iPads kunnen uitdelen aan hun medewerkers, komen van een koude kermis thuis. Een tablet is eerder een computer dan een communicatiemiddel en dus moet er volgens de Wet op de Loonbelasting loonheffing worden betaald. Dat oordeelt de rechtbank Haarlem.

In het vonnis wordt het bedrijf niet bij naam genoemd, maar Webwereld ontdekte na enig speurwerk dat het gaat om RTL Nederland. Die gaf in 2010 iPads aan zijn personeel. RTL bevestigt desgevraagd dat zij de eiser is in deze beroepszaak.

Het gaat om 664 iPads voor alle vaste medewerkers, inclusief een 3G-abonnement. De tablets waren niet per se voor zakelijk gebruik en werknemers mochten het apparaat houden als ze RTL verlieten.

Tablet eerder computer dan mobiel

De belastingdienst kreeg er lucht van en eiste loonheffing op apparaten, in totaal 323.687 euro. Onterecht, want iPads zijn net als Blackberry's of andere smartphones een communicatiemiddel en dus vrijgesteld van loonheffing, stelt RTL. De rechtbank gaat daar echter niet in mee. Een tablet zoals een iPad is, vooral door zijn formaat, in eerste instantie een computer en pas daarna een communicatiemiddel.

“Mede gelet op het formaat van de iPad, het geheugen van 32 GB en met inachtneming van de vele andere gebruiksmogelijkheden dient de iPad veeleer te worden aangemerkt als kleine computer die mede geschikt is voor verschillende vormen van communicatie", aldus de meervoudige kamer. Het is minder vergelijkbaar met een smartphone. “Zoals eiseres zelf heeft aangegeven is telefoneren met een iPad “moeilijker" dan met een iPhone of BlackBerry."

RTL: iPad is vakliteratuur

Als reserve-argument had RTL aangevoerd dat de iPad valt onder 'vakliteratuur', omdat de medewerkers “die betrokken zijn bij het maken van programma's het digitale product moeten begrijpen en er vertrouwd mee moeten zijn."

Dit is echter vergezocht, vindt de rechtbank. “Het enkele feit dat medewerkers bekend moeten zijn met een bepaald product maakt echter niet dat dit product is aan te merken als literatuur, laat staan vakliteratuur."

Sinds 2011 vallen apparaten waarmee je (ook) kunt bellen met een beeldschermdiagonaal van minder 7 inch voor de belastingwet standaard onder de noemer 'communicatiemiddel', zo besloot de staatssecretaris van Financiën. Die zijn dus vrijgesteld van loonheffing. Maar dat maakt voor deze zaak geen verschil, constateert de rechtbank.

RTL Nederland reageert teleurgesteld maar strijdbaar. “We zijn het hier echt niet mee eens. We zijn een mediabedrijf. We werken met die iPads, dat is dagelijkse business. Zo hebben we de afgelopen maanden 6 apps gelanceerd", aldus de woordvoerster in een reactie.

UPDATE 14.43 uur: RTL Nederland laat Webwereld weten in hoger beroep te gaan tegen het vonnis.