Vol trots presenteert Rusland het Russian Mobile Operating System, kortweg RoMos. Het besturingssysteem is gebaseerd op de broncode van Android, en zal in eerste instantie draaien op twee tablets: één voor het Russische leger en een voor het volk. Dat meldt onder meer persbureau Belga.

Geen achterdeurtjes voor Google

"Het besturingssysteem heeft alle functionele capaciteiten van Android, maar geen van zijn verborgen aspecten waarbij privégegevens van gebruikers naar het hoofdkantoor van Google worden gestuurd", aldus Andrej Starikovski, directeur van de productie-eenheid van de National Nuclear Research University in Moskou.

De Russen hebben het trucje bij Amazon afgekeken, die voor zijn Kindle Fire een Android-kloon gebruikt waaruit alle Google-elementen zijn gesloopt. De Russen hebben bovendien de GPS-functionaliteit er uit gehaald en vervangen door Glonass, Rusland's eigen satellietnavigatiesysteem.

Ruggedized

De defensieversie zal verder schok- en waterbestendig zijn en voorzien van een onbekend encryptiesysteem. De consumentenversie gaat zo'n 370 euro kosten.