Apple heeft een moeilijk jaar achter de rug, met dalende iPhone-verkoop, bugs in Group Facetime en een openbare ruzie over privacy met Google en Facebook die het nieuws domineerden. Apple probeert naar verluidt het tij te keren met een upgrade voor een van zijn populairste producten. Nee, niet de iPhone of Mac Pro, maar de iPad mini die enigszins is verwaarloosd en nog steeds dezelfde specificaties heeft als het model dat in 2015 uitkwam.

Oud model; moderne prijs

Zelfs met die oude componenten kan de iPad mini 4 nog steeds een prima keus zijn voor een startmodel: A8-processor (dezelfde als in de iPhone 6), hardware die geschikt is voor de nieuwste iOS 12 en een pixeldicht scherm van 7,9 inch met een resolutie van 2048 bij 1536. Hij heeft 128 GB opslag, Touch ID en is draagbaarder dan de iPad van 9,7 inch.

Het grote probleem is dat de iPad mini 4 je nog steeds 439 euro kost, terwijl de nieuwere iPad 9,7 zelfs goedkoper is dan de mini met een prijskaartje van 359 euro, waardoor consumenten natuurlijk voor de recente versie kiezen. We horen al langer geruchten dat een nieuwe iPad mini op stapel staat, maar Apple-site Macotakara gaf enkele details prijs: de tablet zou een A10 Fusion-chip, koptelefoonaansluiting en homeknop bevatten.

Een iPad mini 5 met deze form factor zou geen slechte zaak zijn.

Volgens Macotakara lijkt de nieuwe versie bijna helemaal op zijn voorganger, met een 8 inch frame en dikke bezels. Dat zou ik geen probleem vinden. Ik zou liever een oud design zien met een prijskaartje dat het onder de 400 euro blijft. Apple-watchers zullen eerder klagen over dat verouderde design en een iPad Pro-achtige plak willen zien met Face ID, maar ik heb liever een lagere prijs dan een redesign. Voor high-end is er de iPad Pro, de mini kan opnieuw het apparaat worden dat het bedoeld is te zijn.

Relevantie iPad mini

Ik heb nog steeds een iPad mini 2 in mijn huis en gebruik hem dagelijks samen met mijn zoon. Hij heeft een perfecte formfactor en is snel genoeg voor de meeste dingen, alleen nieuwe games zijn hier en daar traag. Ik zou allang een upgrade hebben gemaakt naar een nieuwe versie, ware het niet dat ik niet zoveel neer wilde leggen voor verouderde hardware.

De iPad mini heeft altijd een klassiek Apple-product geleken, gericht op de kopers die het niet zo nauw nemen met wat ze precies willen hebben, om wat extra omzet te genereren. Met de steeds groter wordende iPhone likt de iPad mini steeds minder relevant, maar er is nog steeds een markt voor kleinere tablets: voornamelijk kinderen en gezinnen.

Belangrijk product

Dus ik ben enthousiaster over de nieuwe iPad mini dan de AirPods 2, AirPower, Apple Watch Series 5, of welk ander product dan ook dat Apple dit jaar mag uitbrengen. Waarom? Omdat het aangeeft dat Apple zijn portfolio met een verbeterde blik bekijkt. Hoewel alle aandacht terecht uitgaat naar de iPad Pro is de iPad mini een belangrijk product en het is zonde om een prijs te voeren die het in de vergetelheid doet raken.

Het koperspubliek van een iPad mini is niet hetzelfde publiek dat Apple's neusje van de zalm wil. Dit zijn de gebruikers die erg tevreden zijn met een iPhone 8, geen 4K nodig hebben en niet zitten te wachten op 4G in hun horloge. De iPad mini zou het ultieme startersapparaat moeten zijn, met genoeg verwerkingskracht, opslag en capaciteit om films te streamen, games te spelen en misschien wat licht werk te verrichten.

En het lijkt erop dat dit precies is wat Apple gaat doen met de nieuwe iPad mini. Ik zou niet tegen Apple Pencil-ondersteuning zijn of een solid-state homeknop, maar deze features zijn lang zo belangrijk niet als het prijspunt. Hij moet uiteraard minder kosten dan de 9,7 inch iPad van 359 euro, maar het zou mooi zijn als hij onder de 300 uitkwam. Misschien zelfs 229 of - slik - 199 euro.

Starterstablet

Zo'n prijspunt van 199 klinkt misschien onmogelijk, maar Apple heeft de laatste tijd flink wat kritiek te verduren gekregen om zijn enorm hoge prijzen en een heel goedkope iPad mini zou wat goodwill terugwinnen. Mensen zouden het kopen. Denk ook aan de mogelijkheden voor scholen en gezinnen.

Apple heeft nooit echt een starterstablet gehad en een iPad mini met een lage prijs zou dat gat kunne vullen. Ik weet niet hoeveel iPad minis Apple jaarlijks verkoopt, maar weet wel dat dat er een hoop meer zouden zijn met een prijskaartje van 239 euro, zelfs met de helft van het opslaggeheugen.

Of in ieder geval ééntje meer.