De Galaxy Tab draait Android 2.2 en is bedoeld voor het kijken van films, internetgebruik, het lezen van e-books en navigatie. Daarnaast kan de Tab gebruikt worden als telefoon en navigatie-apparaat.

De Tab heeft een touchscreen van 7-inch, waarmee het lijkt op een uit de kluiten gewassen iPhone. Het scherm heeft een resolutie van 1024 bij 600 pixels, en er is een 1GHz Cortex A8 processor ingebouwd. Standaard kan het apparaat 16 gigabyte aan informatie opslaan. De capaciteit kan met 32 gigabyte worden uitgebreid via een MicroSD-kaart.

TouchWiz interface

Aan de voorkant bevindt zich een 1,3 megapixel camera bedoeld voor videogesprekken en aan de achterkant is de Tab voorzien van een 3 megapixel camera met ingebouwde led-flits. De tablet weegt 380 gram en meet 19 bij 12 bij 1,2 centimeter.

Er is een HSPA-connectie aanwezig die een maximum snelheid haalt van 7,2 Mbps download- en 5, 7 Mbps uploadsnelheid. Er is een wifi-verbinding voorhanden en de Tab kan omgaan met videoformaten als DivX, Xvid, WMV en MPEG-4. De tablet kan dankzij Android 2.2 ook Flash 10.1 draaien. Gebruikers krijgen de Samsung TouchWiz 3.0 interface, die al veel gebruikt wordt in de smartphones van het bedrijf.

Later in Nederland

Halverwege september moet de Tab beschikbaar zijn in Europa. "Dat gaan we in Nederland in ieder geval niet halen", zegt een woordvoerder van Samsung, die het eerder houdt op oktober of november. Het bedrijf wil nog niets kwijt over de prijs. "Dat hangt er vanaf hoe we hem in de markt gaan zetten."

Op internet zoemt het rond dat de Tab tussen de 650 en 800 euro gaat kosten. De website Mobile Review, die de Tab uitgebreid testte, houdt het op 650 tot 700 euro voor de 16 GB-versie. En daarmee gaat Samsung het qua prijs niet halen bij de concurrentie. Ook zijn er verschillende 7-inch Android-tablets op de markt voor ongeveer 300 euro.

'Een van de velen'

Mobile Review is niet overtuigd dat de Galaxy tab een succes gaat worden. "De Samsung tablet heeft verschillende technische voordelen (camera, processor, geheugen, extra geheugen en 3G HSUPA, maar wie zal daar in de winkel aan denken?", vraagt Mobile Review zich retorisch af. "Het zal waarschijnlijk goed verkopen in het segment Android-fans en goed scoren bij rijke consumenten die een tablet willen. We moeten niet verwachten dat er een massale vraag komt die te vergelijken is met de vraag naar de Samsung Galaxy S. De eerste Samsung Tablet is geen icoon, maar slechts een van de velen."