De 10 inch tablet van Samsung staat relatief alleen tussen de diverse Android-tablets die het Zuid-Koreaanse bedrijf biedt. De Ativ Tab is al bewust niet uitgebracht in de Verenigde Staten en nu trekt Samsung het apparaat terug uit Europa. Te beginnen met de grootste EU-markt Duitsland, meldt de Duitse ict-nieuwssite Heise.

Nederland?

Samsung Nederland kan aan Webwereld het schrappen van de Ativ Tab bevestigen noch ontkennen. De woordvoerster gaat de zaak uitzoeken. Zij weet wel te vertellen dat deze tablet sinds eind vorig jaar in Nederland "in beperkte mate" beschikbaar is. Of dat om aantallen of ook om verkoopkanalen gaat, kan zij niet direct zeggen.

Het is nog niet bekend welke andere Europese landen volgen na het terugtrekken van de Ativ Tab in Duitsland. Samsungs besluit om zijn Windows RT-tablet niet meer aan te bieden, volgt op een rondvraag onder retailers. Daaruit is gebleken dat er weinig vraag is naar Samsung-tablets met dat Microsoft-besturingssysteem, aldus Heise.

RT versus Windows

De tegenvallende vraag is ook al de reden geweest om de Ativ Tab geheel niet te verkopen in de VS. Daarbij heeft de fabrikant ook gewag gemaakt van verwarring onder consumenten over wat Windows RT is en kan. Die onwetendheid zou de tabletmaker extra kosten bezorgen om zijn RT-product aan de man te brengen.

Windows RT is een afgeleide van Windows 8 en is gemaakt om op energiezuinige ARM-processors te draaien. Daardoor is dat besturingssysteem van Microsoft niet compatibel met bestaande Windows-applicaties. De ARM-uitvoering kan alleen nieuwe Metro-apps draaien, voor de nieuwe tegeltjesinterface.

Office aan boord

De aloude desktopomgeving is alleen toegankelijk voor en te gebruiken door Microsofts eigen applicatiepakket Office 2013, wat standaard meekomt met RT. Samsungs los aan te schaffen toetsenbord voor de Ativ Tab is in Duitsland niet verkrijgbaar. Het is de vraag of dat überhaupt nog gaat gebeuren.

Eén van de verkoopargumenten voor RT is het ingebouwde Office 2013. Voor goed gebruik daarvan zou een toetsenbord echter essentieel zijn. Dit ondanks het feit dat Office flink is aangepast voor touch- bediening. Naast Windows RT-maker Microsoft zelf (met zijn Surface RT) zijn er nu alleen nog Dell, Asus en Lenovo die tablets met de ARM-variant aanbieden.