Oracle introduceert voor de serieuze hobbyist een tablet die Raspbian Linux als besturingssysteem draait. Het bedrijf heeft het project genaamd DukePad onlangs beschreven op Java-congres JavaOne. Het product wordt niet kant-en-klaar verkocht, maar gebruikers stellen hem zelf samen uit winkelonderdelen.

Hart van Raspberry Pi

De DukePad is gebaseerd op Rapsberry Pi en embedded Java. Oracle publiceert de software samen met een lijst van onderdelen zodat mensen hem zelf in elkaar kunnen zetten van hardware die in de winkel verkrijgbaar is. Het eindresultaat is dan ook geen dun vlaggenschip, maar een functioneel tablet voor de gebruiker die mobiel aan de slag wil met met Raspberry Pi en Java.

Het hart van de tablet is een Raspberry Pi (model B) die wordt voorzien van diverse uitbreidingen, zoals een geheugenkaart en usb-modules. De behuizing is voorzien van een lcd-scherm en deze module is los verkrijgbaar online. Momenteel is deze overigens uitverkocht.

Broncode

De code is vrij beschikbaar via de OpenJFX-repo. Hier zijn behalve de broncode ook feature-voorstellen en bugs te vinden. Oracle verwijst mensen die serieus aan de slag willen met het project voor diverse hardware door naar een online verkoper van Raspberry-onderdelen.