Microsoft geeft zijn eigen tablet niet op, ondanks tegenvallende verkoop en flinke afschrijvingen. De tweede generatie van de Surface-apparaten komt deze week uit in 22 landen, inclusief Nederland. De nieuwe Windows 8-tablets van Microsoft (met daarop Windows 8.1) zijn sneller, dunner en beloven een betere batterijduur.

Dockingstation voor pc-gebruik

Naast de tablets zelf komt Microsoft met meer accessoires. Daaronder naast dunne toetsenbordcovers en een speciale DJ-cover ook een dunne accu voor die keyboards zodat ze los van de tablet zijn te gebruiken. Voor meer pc-achtig gebruik komt Microsoft nu met een dockingstation voor zijn eigen tablets. Net zoals de eerste generatie komt de tweede lichting in modellen met verschillende opslagcapaciteit.

Daarbij geldt er nog een belangrijke tweedeling: de Surface-apparaten komen in twee varianten. De ene draait het reguliere Windows 8.1 (de Pro-variant van dat besturingssysteem voor x86-processors) en krijgt het label 'Pro' mee. De ander draait de afgeslankte RT-variant van Windows 8.1 (voor energiezuinige ARM-processors) en is niet compatibel met reguliere pc-applicaties. Voorheen gaf Microsoft zijn ARM-tablet de naam 'Surface RT', maar in de tweede generatie heet dit gewoon 'Surface'.