Sinds het uitbrengen van de eerste Surface moest Microsoft elk kwartaal geld op de apparaten toeleggen. Naast de eerdere afschrijving van 900 miljoen dollar op de goedkopere RT-tablets, kostte ook in de afgelopen negen maanden het hybride apparaat Microsoft 300 miljoen dollar, zo blijkt uit documenten die het bedrijf aan de Amerikaanse toezichthouder SEC heeft verstrekt.

De Surface-aderlating vormt een smet op het blazoen van Microsoft. Hoewel de IT-gigant nog steeds miljardenwinst maakt - 5,7 miljard dollar nettowinst in zijn laatste fiscale kwartaal - staat de druk op de ketel om van de morgen aan te kondigen Surface 3-tablets wel een succes te maken.

Op Computerworld.nl noemde columnist Preston Gralla het miljoenenverlies van de Surface eerder ' een slimme zet'. Gralla meent dat het tijd kost om voet aan de grond te krijgen in de tabletmarkt en dat Microsoft (grote) afschrijvingen incalculeert.

'Surface 3 krijgt het zwaar'

Analisten hebben weinig vertrouwen in de toekomst van de productlijn. Hoewel ze afgelopen vrijdag via Computerworld.com nog aangaven dat ze verwachten dat Microsoft komende jaren door zal gaan met het afleveren van nieuwe types, zien ze Redmond worstelen met de relatief hoge prijzen voor het apparaat.

Patrick Moorhead van Moor Insights & Strategy merkt op dat Microsoft nog niet het schaalvoordeel heeft wat voor Google en Android maakt dat zij hun Nexus en Fire tablets zeer competitief in de markt kunnen zetten. Dat is een probleem: "Je moet schaalgrootte hebben om goedkoper componenten in te kopen. Microsoft heeft nog niet de schaal om winst te kunnen maken of de tablets tegen aantrekkelijke prijzen te verkopen."

'Surface Mini wordt geen goedkoop model'

Mocht het zo zijn dat Microsoft morgen met een goedkopere 7 of 8 inch Surface Mini op de markt komt, dan nog zal het lastig worden om daarvoor een concurrerende prijs te vragen, denkt analist Sameer Sing. "Ik denk niet dat Microsoft het aandurft om met low-end Android en kleine merken te gaan strijden."