De firmware-update zorgt niet alleen voor blauwe schermen maar zorgt in sommige gevallen ook voor een "black screen of death" Dit houdt in dat na het installeren van de update het apparaat helemaal niet meer aan gaat.

Op Microsoft's community-forum melden verschillende gebruikers dat ze de tablet alleen nog maar aan kunnen krijgen door de powerknop 30 seconden lang ingedrukt te houden samen met de 'Volume' -knop.

Blue screen of death

Gebruikers klagen ook dat ze op willekeurige momenten getrakteerd worden op een blue-screen of death. Het blauwe scherm verwijst naar een DRIVER_POWER_STATE-probleem. Ten slotte is ook het oude batterij-drain-probleem weer terug. "Ik kwam terug van m'n werk en merkte dat m'n tas bloedheet was. De Surface Pro had nog maar 20% batterijcapaciteit terwijl ik hem niet lang geleden helemaal had opgeladen. Ik dacht dat ik deze problemen achter mij had gelaten in 2015." Zegt een gebruiker op het forum.

Ten slotte zijn er ook klachten te vinden van gebruikers die problemen hebben met Windows-hello. Sommige gebruikers konden niet meer inloggen en moesten de Surface een 'forced-restart' geven door 'Volume +' en de powerknop voor langere tijd ingedrukt te houden.

Het is niet de eerste keer dat er problemen zijn met de Surface 3. In 2014 waren er ook al oververhittingsproblemen en vorig jaar zorgde een andere firmware-update ook al voor blauwe schermen.

Oplossing

Op dit moment is er nog geen oplossing voor deze problemen. Microsoft heeft aangegeven te werken aan een nieuwe update. Wel is er inmiddels een workaround beschikbaar voor het BSOD- en opstart-probleem.

De oplossing komt neer op het terugrollen van de Surface Pen-driver van versie 10.0.302.0 naar versie 4.0.112.1. Dit kan gedaan worden door in het start-menu van Windows 10 te kiezen voor Apparaatbeheer. Klik op het plusje bij "Human Interface Devices" en dubbelklik op de Surface Pen-instellingen. Selecteer de stuurprogramma's-Tab en kijk welk versienummer er geïnstalleerd staat. Klik op de knop "vorig stuurprogramma" en herstart de Surface (niet kiezen voor apparaat uitschakelen maar kiezen voor "opnieuw opstarten").