Volgens Bloomberg, dat zich beroept op bronnen die kennis hebben van de verkoopcijfers van Microsoft, heeft het bedrijf nu iets meer dan een miljoen Surface RT's verkocht en 400.000 Pro-versies van de tablet, die minder lang op de markt is dan de RT.

Dat betekent dat Microsoft nog op een berg tablets zit, want het heeft eerder bij zijn hardwareleveranciers 3 miljoen stuks besteld. Een groot deel daarvan had al in december moeten zijn verkocht, maar dat is blijkbaar niet gelukt.

Dat de verkopen achterbleven bij de verwachtingen, werd eind vorig jaar al duidelijk. “Het is evident dat het niet goed ging bij het binnengaan van het nieuwe jaar", zegt financieel analist Alex Gauna van JMP Securities tegen Bloomberg. “Het is me op dit moment niet geheel duidelijk hoe Microsoft de weg naar succes, zoals met de Xbox, kan vinden." Microsoft weigerde te reageren, meldt Bloomberg.

Zakelijke versie haalt RT-tablet in

Overigens, als het verkoopcijfer van de Surface Pro klopt, heeft die zakelijke versie van de tablet snel aan grond gewonnen ten opzichte van de consumentenversie. Die is al sinds 26 oktober op de markt, terwijl de Pro pas vorige maand te koop kwam. De zakelijke tablet is iets duurder, maar heeft een Intel-processor en kan meer bestaande (PC-)software draaien. De cijfers doen The Register vermoeden dat de Surface Pro de verkopen van de Surface RT kannibaliseert.

Analist Brendan Barnicle van Pacific Crest Securities, heeft de verwachtingen voor het lopende kwartaal naar beneden bijgesteld en denkt dat er in deze drie maanden 600.000 Surface-tablets worden verkocht. Eerder was de verwachting dat dat er 1,4 miljoen zouden worden. Over het totale boekjaar van Microsoft zou de verkoop uiteindelijk 5 miljoen stuks worden, in plaats van de eerder geprojecteerde 7 miljoen.