De komst van de Surface Pro is op techbeurs Cebit onthuld door directeur Christian Illek van Microsoft Duitsland. Die zei dat de verkoop van de tablet met Intel-processor en Windows 8 Pro in het tweede kwartaal van start gaat. In ieder geval Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittanni├ź komen dan aan bod, meldt de IDG News Service. Webwereld heeft Microsoft gevraagd of Nederland de Pro-tablet dan ook krijgt, maar daar nog niet direct antwoord op gekregen.

Dollars = euro's

Tegelijk met de drie genoemde Europese landen brengt de Windows-maker zijn eigen touch-tablet ook uit in Hong Kong en Nieuw-Zeeland. De Pro, die compatibel is met huidige en oudere Windows-applicaties, verscheen eind januari op de markt. Microsoft positioneert dit apparaat voor de zakelijke gebruiker en prijst het aan als 'iPad plus MacBook Air'.

De Duitse landsdirecteur geeft aan dat de europrijs ongeveer gelijk zal zijn aan de dollarprijs die Microsoft in thuismarkt de Verenigde Staten rekent voor de Surface Pro. Dat komt dan neer op 899 euro, wat omgerekend meer is dan de 899 dollar die de x86-tablet kost in de VS. Amerikaanse prijzen zijn echter exclusief btw (belasting toegevoegde waarde), waarmee het prijsverschil alweer wat kleiner is.

'Versus' de RT

Microsoft heeft de eerste uitvoering van zijn tablet, de Surface RT, al wel uitgebracht in andere landen. Daaronder ook Nederland, waar de tablet met ARM-processor sinds Valentijnsdag (14 februari) verkrijgbaar is. De RT is goedkoper, lichter en heeft een langere batterijduur dan de Pro. Laatstgenoemde kan echter reguliere Windows-applicaties draaien, terwijl de RT alleen nieuwe Metro-apps aankan.