Microsoft brengt in januari zijn tweede eigen tablet uit: de Surface-variant met x86-processor van Intel. Dit apparaat draait dan wel reguliere Windows-programma's en doet dat in de desktopomgeving 'achter' de default touch-gui (voorheen Metro). De eind oktober uitgebrachte Surface RT met ARM-processor is niet compatibel met pc-programma's, en draait dan ook de uitgeklede Windows RT-variant van Microsofts nieuwe besturingssysteem.

'Duur, dik en zwaar'

De Surface Pro is volgens Microsoft een twee-in-één apparaat; het vervangt zowel de traditionele pc als de mobiele computer (laptop of tablet). Die ambitie wordt niet waargemaakt, oordeelt techsite Ars Technica. De 'volledige' Windows 8-tablet van Microsoft is in vergelijking met andere tablets "een catastrofe". Het apparaat is veel hoger geprijsd, haalt een veel kortere operationele duur op één batterijlading, en is relatief dik en zwaar.

Het instapmodel van de Surface Pro is met 899 dollar duurder dan de duurste iPad (mét LTE) die Apple te bieden heeft. Beide apparaten hebben een opslagcapaciteit van 64 GB, maar Windows neemt daarvan meer plek in beslag dan iOS. Over dit 'ruimtebedrog' is voor de Surface RT, die van de 32 GB maar de helft overhoudt, al een rechtszaak aangespannen. RT heeft wel Office ingebakken, wat ook opslag kost.

Eigenlijk een Ultrabook

Microsoft biedt vanaf 999 dollar een Pro-model met een SSD (Solid State Drive) van 128 GB. Beide Pro-modellen worden standaard geleverd met een stylus, maar zonder Microsofts touchtoetsenbord-cover. Ondanks het standaard ontbreken van een toetsenbord oordeelt Ars Technica dat de Surface Pro eigenlijk meer een Ultrabook is dan een tablet. Analisten zien de Microsoft-tablet ook zo, meldt Webwerelds Amerikaanse zustersite Computerworld.com.

De Pro is volgens Ars "niet slecht" in vergelijking met andere types van die categorie dunne, krachtige en relatief dure laptops. Terwijl de batterijduur van 4,5 uur "ronduit waardeloos" is voor een tablet, noemt Ars het niet slecht voor een 11 inch laptop. "Het zit een beetje aan de low-end, misschien - de 11 inch MacBook Air haalt ongeveer vijf uur - maar het is zeker niet verschrikkelijk."

Tabletbeperking

Waar de Pro het als Ultrabook weer minder doet is het gebruik als productiviteitsapparaat, dus met toetsenbord- en touchpadbediening. Door de tabletvorm is een bureau of tafelblad verplicht; om de ingebouwde standaard uit te kunnen klappen. Dan is pas de toetsenbord-cover aan te sluiten.

Volgens Ars krijgt Microsoft het lastig om de Surface Pro aan de man te brengen. De RT-variant was al moeilijk te definiëren, stelt de techsite. Maar het valt te zien als een 'tablet plus'; door de toevoeging van het veelgebruikte Office. De Pro-tablet is echter niet een 'tablet plus plus', omdat het te ver afstaat van wat anno nu een tablet is.

Categorie an sich

"Het is ook niet de 'pc plus' waarvan Microsoft stelt dat het de ware toekomst is van de pc- en tabletmarkten", schrijft de techsite. De pc-mogelijkheiden van de Pro worden namelijk ondermijnd doordat de computer in het formaat van een tablet is gedwongen.

Het eindresultaat is een product dat veel doet van wat een tablet kan en veel wat een pc kan doen. Maar het is voor geen van beide een perfecte vervanging, luidt het oordeel. Eerder is Webwerelds zustersite PCworld.com tot een soortgelijke conclusie gekomen. De Surface Pro is een indrukwekkende kleine Windows 8-pc, ook voor zakelijk gebruik, maar eigenlijk geen tablet.