Microsoft verkoopt zijn zelfontworpen en zelfgemaakte tablets op de eigen site. Daar is het RT-model, dat een afgeslankte Windows 8-variant en géén aloude pc-applicaties draait, verkrijgbaar vanaf 486 euro. Dat bedrag wordt meer dan gehalveerd in een speciale onderwijsactie die deze zomer gaat lopen. Formeel is de korting voor scholen en universiteiten die de Microsoft-apparaten kunnen bestellen voor hun scholieren en studenten.

Per ongeluk onthuld

Het aankomende prijsstunten is voortijdig door de fabrikant onthuld. De informatie is kortstondig op de eigen website gepubliceerd en toen gauw weer offline gehaald. Maar dat was niet voordat Microsoft-watcher Mary Jo Foley het had opgemerkt. Zij heeft inmiddels ook bevestiging gekregen van het bedrijf dat de actie echt is. Deze gaat 24 juni van start en zou dan tot eind deze zomer lopen.

In de Verenigde Staten kost de 32 GB-uitvoering van de Surface RT dan 199 dollar, terwijl een touch-toetsenbordcover erbij de prijs naar 249 dollar brengt. De 32 GB RT met de toetsenbordcover die fysieke (en voelbare) toetsen heeft, kost dan 289 dollar. Op dit moment kosten deze 'configuraties' respectievelijk 499, 599 en 629 dollar. De euro-prijzen zouden naar verwachting 1-op-1 de dollar-aantallen zijn.

Nederland en vele andere landen

Deze actie is beschikbaar voor onderwijsinstellingen in Microsofts thuismarkt de VS, maar ook in Nederland, België, Duitsland en Frankrijk. Verder komt de RT-schoolkorting ook voor scholieren en studenten in Australië, Oostenrijk, Canada, China, Denemarken, Finland, Ierland, Italië, Japan, Korea, Mexico, Luxemburg, Noorwegen, Portugal, Rusland, Singapore, Spanje, Zweden, Zwitserland, en Groot-Brittannië.