Bedrijven kiezen massaal voor apparaten op basis van iOS. 76 procent van alle afgelopen jaar geregistreerde activeringen via Microsofts ActiveSync verlopen via het besturingssysteem van Apple. Android-apparaten van Samsung (12 procent) en Motorola (6 procent) volgen op de tweede en derde plek.

Opvallend in de cijfers is dat alle mobiele Windows-apparaten maar 1 procent van het totale door Intermedia onderzochte mkb-bestand vormen en daarmee even impopulair zijn als het hard gevallen BlackBerry. Intermedia is ’s werelds grootste Exchange-hoster buiten Microsoft zelf en telt 700.000 gebruikers.

In de laatste drie maanden van 2012 en de eerste tien van 2013, noteerde Intermedia slechts 1700 Surface-activaties, zo blijkt uit exclusief aan zustersite Computerworld.com verstrekte informatie. Dat zijn minder dan de helft van alleen al het aantal iPads voor de maand oktober. De goedkopere Surface RT is met een aandeel van 62 procent daarin populairder dan de duurdere, op x86-architectuur gebaseerde Pro-versie.

Vooral sinds februari 2013, enkele maanden na het uitbrengen van de Surface tablets in oktober 2012, zijn de Microsoft-apparaten ver teruggevallen in de statistieken. De tweede generatie kan geen boost bewerkstelligen.