De snelle revolutie heeft de CIO van een middelgrote onderneming compleet overvallen. Zijn onderneming heeft meer dan duizend medewerkers en wil snel overstappen op tablets. Daar moet alles voor wijken. “Kijk, begrijp me niet verkeerd, tablets zijn mooi en ik heb ze zelf ook”, vertelt hij aan Webwereld. “Een iPad en een Samsung Galaxy Tab.”

Revolutie

Maar waar de IT’er moeite mee heeft, is de complete revolutie die voor zijn ogen is voltrokken. “Dat ding was nog geen dag uit of de eerste vragen stroomden binnen”, verzucht hij. “Of mensen iTunes mochten installeren op werk-pc’s. Nou mooi niet dus.”

Maar dat standpunt hield hij nog geen drie werkdagen vol, want toen binnen de directive de eerste iPads verschenen, was het hek van de dam. Er volgden klachten, snel overleg met de directie, diverse wezen op het feit dat de man zelf ook een iPad had. “Het leek wel een revolutie”, vertelt hij. “De maandag erop besloot de marketingafdeling ze ook aan klanten te gaan geven in een actie en was ik weg.”

Beveiliging

“Enfin we gebruiken het nu wel, maar echt lekker zit het me niet, want we hebben eigenlijk niets onderzocht”, vervolgt hij zijn betoog. “Welke risico’s zitten hier technisch en juridisch aan, is het veilig, hoe beschermen we die dingen tegen diefstal?”

Maar ook daar bleef het niet bij. “Inmiddels hebben we meer dan 200 calls gehad voor ondersteuning. Ik heb mijn medewerkers gevraagd die maar gewoon af te handelen en een paar iPads op de afdeling te laten komen”, vertelt hij. “Inmiddels komen er meer vragen en die hakken in op mijn budget.”

Netwerkaanpassingen

Een van de mogelijkheden van de iPad is het kijken van video’s en daar maken de nodige medewerkers volgens de CIO gretig gebruik van. “Iedereen wil opeens het NOS Journaal, Nieuwsuur en andere zaken gaan kijken op hun iPad. Allemaal leuk en aardig, maar zo verstoken we wel veel meer bandbreedte, veel meer. Ook hebben we her en der WLAN moeten uitrollen. Dat kost allemaal aardig wat.”

Op de vraag of deze vraag in zijn algemeenheid niet was te voorzien, reageert de man geprikkeld. “Nou nee. Ik probeer al langer de vraag in te perken door dit soort spielerei te verbieden, maar nu lijkt het er toch te komen. Dat levert niets op”, stelt hij. Hij vindt het moeilijk om toe te geven dat mensen intensiever gebruik maken van de tablets voor het maken van notities, informatie uitwisseling of het geven van presentaties. “Ja dat wel.”

Bedrijfsapplicaties

Maar precies daar blijkt de pijn te zitten. Met de komst van Android-tablets is het kwartje gevallen bij de directie dat deze technologie goed bruikbaar is om ook bedrijfsapplicaties te maken en die op de apparaten te installeren. “We doen al de eerste studies, maar dat komt uit de lengte of de breedte. De grilligheid betekent dat andere projecten op een laag pitje komen.”

Precies dat ziet de man niet zitten, want hij werkt momenteel aan een zeer uitgebreid administratief ERP-systeem. De tablets doorkruisen zijn beleid. “Dat komt er nu niet of later, omdat er allerlei kleinere apps met beperktere functionaliteit moeten komen. Eigenlijk eten de tablets mijn IT-budget op.”