De productie van apparaten die voornamelijk gebruik maken van apps komt dit jaar uit op 284 miljoen, volgend jaar 377 miljoen en in 2012 462 miljoen. Het komt door deze enorme stijging dat smartphones en tablets in absolute aantallen de pc voorbijstreven, zegt marktvoorspeller IDC. Het aantal pc’s dat de fabrieken uitkomt, zal namelijk eveneens stijgen, maar minder dramatisch.

Het onderzoeksbureau zegt tegen Computerworld.com, een zustersite van Webwereld, dat dit jaar 356 miljoen pc’s in de markt zijn en worden gezet. Volgend jaar zijn dat er 402 miljoen en het jaar erop 448 miljoen. Volgens Frank Gens, hoofdanalist bij IDC, betekent dit dat smartphones en tablets de pc niet zozeer verdringen, maar dat ze de totale computermarkt enorm vergroten. Wel heeft IDC eerder gezegd dat de kleinste mobiele pc, de netbook, door de tablet wordt opgevreten.

Gelijkenis met pc-revolutie

Gens ziet overeenkomsten met de historische opmars van de pc in het dagelijkse leven. IBM kwam in 1981 met zijn eerste personal computer, maar het duurde tot 1986 voordat het apparaat echt werd geaccepteerd voor algemeen gebruik. In dat jaar ging Microsoft naar de beurs, een gebeurtenis die ook meer vertrouwen gaf in de markt voor pc’s.

De brede introductie van de pc resulteerde in de opkomst van nieuwe bedrijven en het verdwijnen van oude ondernemingen die de veranderingen niet konden bijbenen. Volgens IDC positioneren leveranciers zich nu voor de groei in de tablet- en smartphonemarkt, onder meer door overnames. Zo heeft HP bijvoorbeeld Palm overgenomen vanwege diens besturingssysteem voor mobiele apparaten.

Aziaten zijn een bedreiging

De Aziatische tijgers Acer, Samsung en HTC zijn een grote bedreiging voor de traditionele leveranciers HP en Dell. Asus probeert zich handig te manoeuvreren tussen dat geweld. Volgens Gens lijkt het erop dat de huidige pc-leveranciers hebben geleerd van de fouten die zijn gemaakt tijdens de pc-revolutie in de jaren tachtig.

Daarnaast werd door Bill Gates, mede-oprichter van Microsoft, aan het begin van deze eeuw al voorspeld dat de tablet-pc in korte tijd de traditionele pc zou vervangen. Dat bleek een misvatting.

'Niet nog eens verknallen'

Bovendien heeft Microsoft niet alleen de timing verkeerd gehad, maar tot op heden ook de software voor tablets. Nieuwkomers als Apple (met iOS) en Google (met Android en mogelijk ook Chrome OS) zijn nu de smaakmakers. “De gedachte [bij de traditionele bedrijven - red.] is nu: we mogen dit niet nog eens verknallen”, zegt Gens.

Microsoft-topman Bill Gates in 2001 bij de onthulling van Windows XP Tablet Edition: