Intel heeft opnieuw de richtprijzen voor tablets met de nieuwe Atom verlaagd. Eerder dacht de chipmaker dat tablets met Bay Trail, de codenaam voor de nieuwe processor, in een prijsklasse van 200 tot 399 dollar konden worden verkocht, maar op Computex meldt Intel dat die prijsindicatie alweer is verlaten. “We denken dat we de prijs kunnen drukken tot onder de 199 dollar”, zegt Hermann Eul, de chef van Intels Mobile and Communications Group, tegen de IDG News Service, de internationale persdienst van onder meer Webwereld.

De tablets komen in diverse formaten met ofwel Windows 8.1 of Android. Volgens Eul hebben de tablets vanwege Bay Trail een langere batterijduur, bij actief gebruik meer dan acht uur en in stand-by enkele weken. Bay Trail zou geschikt zijn voor zowel 3D-spellen als kantoorapplicaties. De chip is twee maal zo snel als bestaande Atoms en drie maal sneller in grafische weergave.

Huidige Atoms niet populair

De huidige Atoms worden mondjesmaat gebruikt. Asus en Samsung kondigden onlangs nog tablets aan met de nu voorhanden zijnde Atoms, maar een echte doorbraak heeft Intel nog niet in de mobiele markt. Maar ondertussen zakken de tablets met de processoren op ARM-technologie ook al onder de 200 dollar en is de iPad Mini te krijgen voor iets meer dan 300 dollar. Intel heeft dus een aantrekkelijkere propositie nodig om voet aan de grond te krijgen in de mobiele markt.

Intel kondigde ook aan Tizen OS te ondersteunen voor smartphones en tablets. Dat besturingssysteem ontwikkelt Intel samen met Samsung. Eul zei niets te kunnen zeggen over verdere plannen met Tizen. Over ondersteuning voor Firefox OS wil Eul het niet hebben. In het algemeen zegt hij dat ondersteuning voor andere besturingssystemen later aan de orde kan komen.