Geruchten over een goedkopere Android-tablet deden al langer de ronde, maar zijn nu officieel bekrachtigd. Vanaf 15 november brengt de Amerikaanse online retailer Amazon voor een prijs van 199 dollar de 7" Kindle Fire op de markt in de VS. Deze tablet is daarmee aanmerkelijk goedkoper dan de populaire Apple iPad 2, die vanaf 499 dollar van eigenaar verwisselt. Ook de kleuren e-reader Nook Color van Barnes & Noble is met 249 dollar nog een stuk prijziger.

De aankondiging in New York werd vandaag gedaan door ceo Jeff Bezos, die op een Steve Jobs-achtige manier zijn nieuwste speeltje onthulde. Naast de Kindle Fire toonde Bezos ook twee Kindle e-readers, maar de echte aandacht ging uit naar de tablet. Met het 7 inch-model wordt de Kindle Fire een directe concurrent van bijvoorbeeld de Samsung Galaxy Tab 7.7 en de BlackBerry Playbook; apparaten die beduidend prijziger in de markt gezet worden. Naar verwachting wordt later dit jaar een 10 inch-exemplaar van de Kindle Fire uitgebracht.

Camera en 3G-functionaliteit ontbreken

Opvallend aan de tablet van Amazon is dat 3G-functionaliteit en een camera ontbreekt. De tablet draait op een 1GHz Texas Instruments dualcore OMAP-processor en is voorzien van een capacititief LCD-scherm met een resolutie van 1024 bij 600 pixels. Het gewicht van de tablet bedraagt een schamele 414 gram. Het besturingssysteem is Android, maar de interface is geheel omgevormd naar een Amazon skin.

De software is dan ook het meest opvallend aan de tablet. De hechte integratie van Amazon-diensten met Android maakt namelijk dat klanten zodra ze de tablet uit de doos gehaald hebben, direct aan de slag kunnen met allerlei (streaming) content. Ingebouwde apps geven de gebruiker toegang tot Amazon's muziekbibliotheek, films, boeken, tijdschriften en games. Daarnaast biedt Amazon 30 dagen kosteloos toegang aan tot Amazon Prime, waarmee gebruikers geen verzendkosten hoeven te betalen voor boeken en dvd's en films kunnen huren.

Het summum is cloud

Alle data op het apparaat wordt direct gesynchroniseerd met de cloud via de gratis dienst WhisperSync. Dit maakt dat gebruikers de muziek en films op het apparaat via internet kunnen benaderen en bijvoorbeeld een gestopte speelfilm op een ander device verder kunnen kijken. Nieuw aan de tablet is ook een geheel eigen cloudgebaseerde browser voor Android: Amazon Silk, waarmee sommige taken in de cloud afgehandeld kunnen worden.

De Kindle Fire is de eerste tablet van Amazon. Net als voor tablets van andere grote spelers, geldt dat direct vergelijkingen worden getrokken met de iPad van Apple. Amazon wil vanwege het kleinere formaat en andere hardwarematige concessies die zijn gedaan om de tablet prijstechnisch interessant te maken niets weten van de betiteling 'iPad-killer'.

'Te lage prijs' moet miljoenenverkoop mogelijk maken

Desondanks speculeren verschillende analisten dat Amazon's tablet “de enige waardige concurrent voor de iPad" zou kunnen zijn, zoals analiste Sarah Rotman Epps van Forrester eerder in een blogbericht meldde. Enthousiasme is ook de ceo van Amazon niet vreemd. “We bieden een hoogstaand product tegen een belachelijke prijs", zei Bezos tijdens de persbijeenkomst, om vervolgens te melden: “We gaan er miljoenen van verkopen!"

Rotman Epps verwacht dat Amazon tot het einde van dit jaar 3 tot 5 miljoen tablets aan de man gaat brengen. Ter vergelijking: Apple verkocht in de periode van april tot juni dit jaar 9,3 miljoen iPads. Volgens analist Steve Weinstein wordt de Kindle Fire flink onder de kostprijs verkocht en gokt het vooral op inkomsten via abonnementen als Amazon Prime. Amazon heeft tijdens de persconferentie geen mededelingen gedaan over prijzen of verkoopdata buiten de Verenigde Staten.