Wereldwijd werd nog wel een magere 0,3 procent groei genoteerd door de marktvorsers van Canalys. West-Europa is nu bij uitstek de meest moeilijke markt voor de hardwareleveranciers. Overigens is na het afkoelen van de Chinese markt daar ook de stormbal gehesen. De verkopen daalden in China met 6 procent.

Ondanks de tragere groei in de tabletverkopen in de afgelopen maanden denken de analisten van Canalys nog steeds dat voor het einde van het jaar de verkopen van tablets die van notebooks gaan overstijgen.

Apple moet flinke veer laten

Met tablets gerekend tot de pc-markt is Apple vanzelfsprekend de grootste leverancier ter wereld. Van de verkopen van Apple is ongeveer 20 procent een desktop of een notebook en de daling in de verkopen van de iPad kwamen dan ook hard aan in het tweede kwartaal. Apple zag de verkopen met 11 procent dalen en de nummer 2 Lenovo kwam door zelf wel te groeien iets dichterbij. Lenovo’s tablets blijken goed te verkopen in met name China.

Samsung, de grootste werkelijke rivaal van Apple, zag zijn verkopen meer dan verdubbelen vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Samsung gaat HP bijna voorbij, verkocht eerder dit jaar al meer dan de voormalige wereldleider, maar ondanks mindere verkopen blijft HP stug volhouden.

Apple moet met nieuwe innovaties komen

Adviezen geeft Canalys ook: Apple moet snel met nieuwe innovaties komen in zijn iPads, anders wordt het verzwolgen door de Android-vloedgolf. Google en zijn partners moeten wat doen aan het management en beveiliging van Android, anders komt het de zakelijke markt niet in. Mogelijk kan HP daarin een rol van betekenis spelen, denkt Canalys.

En Microsoft met Windows? Canalys ziet snelle vooruitgang met veel innovatie bij de hardwareleveranciers. Maar de prijs van Windows zelf is een obstakel en dat moet Microsoft snel oplossen, vindt het analistenbureau.

Niettemin zitten de traditionele hardwaremakers in de problemen en in de komende twaalf maanden wordt de markt geteisterd door overnames, fusies en saneringen, denkt Canalys.