Microsofts Surface-tablet die vandaag is geïntroduceerd op de markt zal geen enkele bedreiging betekenen voor de iPad. Dat zegt CEO Tim Cook van Apple bij de bekendmaking van de kwartaalcijfers van zijn bedrijf, opgetekend door The Register.

“Ik neem aan dat je een auto kunt ontwerpen die kan vliegen en drijven, maar ik denk niet het al deze dingen dan erg goed doet", aldus een niet bijzonder cryptische Cook.

Microsoft heeft geen keuze gemaakt

Volgens de Apple-topman is één van de lastigste dingen die een bedrijf moet doen bij een product is het maken van een duidelijke keuze wat een apparaat kan, ook als dit ten koste gaat van kwaliteiten die je ook had kunnen toevoegen. Iets wat in zijn ogen met de iPad uitermate goed gelukt is.

De CEO werd om zijn mening gevraagd over de eerste tablet van concurrent Microsoft. De ARM-tablet met het speciaal hiervoor ontworpen Windows RT is met zijn 10,6 inch een alternatief voor de wereldwijd populaire iPad (9,7 inch). Cook: “Ik heb persoonlijk nog niet gespeeld met de Surface, maar waar we over lezen is dat het een ronduit gecompromitteerd, verwarrend product is."

'Mensen blijven kiezen voor de iPad'

De CEO is dan ook totaal niet bang dat hij klanten verliest aan Microsoft. “Ik denk dat wanneer mensen naar iPad en zijn concurrentie kijken, ze tot de conclusie komen dat ze heel graag een iPad willen. Ik denk dat mensen dat tot de van vandaag gedaan hebben en dat zij dit zullen blijven doen", windt Cook er geen doekjes om.

Apple presenteerde eerder deze week zijn 4e generatie iPad en kwam daarbij ook met een kleinere variant van zijn tablet: de 7,9 inch iPad mini. Volgens Cook geen compromis, zoals de Surface en directe concurrenten als de Nexus 7 (Samsung) en Kindle Fire (Amazon) en ook niet het product wat zijn voorganger Steve Jobs bedoelde toen deze stelde dat Apple nooit een 7 inch-tablet zou maken.

iPad mini is eigenlijk veel groter

“Laat ik duidelijk zijn, wij gaan geen van de 7 inch-tablets maken. Wij denken niet dat het goede producten zijn en zullen er nooit één maken. Een reden is het formaat, het daadwerkelijke verschil tussen 7,9 inch en 7 inch is 35 procent. Als je kijkt naar het bruikbare gebied, is het verschil veel groter dan dat: het ligt tussen de 50 en 67 procent", rekent Cook uit.