Tijdens de Internationale Funaustellung (IFA) in Berlijn onthulde Toshiba de Folio, een tablet met een scherm van 10.1 inch. Het apparaat draait op Android 2.2, net zoals de eerder deze week gepresenteerde Samsung Galaxy Tab.

Het grotere scherm zorgt er wel voor dat het de Folio zwaarder is dan de Tab, die is uitgerust met een 7 inch scherm en 380 gram weegt. De tablet van Toshiba weegt 760 gram en meet 28 bij 18 bij 1,4 centimeter. Intern draait de Folio op een Nvidia Tegra 2 processor en krijgen gebruikers 16 gigabyte aan gegevensopslag die kan worden uitgebreid via een SD-kaart.

Videobellen

De batterij kan maximaal 7 uur meegaan als de tablet voor het grootste gedeelte van de tijd wordt gebruikt voor browsen. De Folio heeft Opera en Fring als standaard in het softwarepakket. Het is de bedoeling om Fring in combinatie met de 3.1-megapixel camera videobellen mogelijk maakt.

Het gebruik van Android 2.2 zorgt ervoor dat Flash ondersteund wordt. Op dit moment is de Folio alleen nog voorzien van een 802.11n wifi-verbinding, maar het is de bedoeling dat er binnenkort ook een versie met een 3G-connectie voorhanden is.

App store

Toshiba heeft een eigen app store waarin applicaties, muziek en radiokanalen te vinden zijn. De Folio 100 zal in oktober beschikbaar zijn in Europa en gaat 450 euro kosten. De 3G-versie kost 500 euro, meldt het bedrijf, en komt begin 2011 op de markt.