Het aantal tablets dat in het eerste kwartaal van dit jaar werd geproduceerd, was 28 procent minder dan in het laatste kwartaal vorig jaar. Dat zegt onderzoeksbureau IDC, dat die terugval deels wel had verwacht maar niet met deze substantiële omvang.

Het eerste kwartaal na het kerstseizoen kent in volwassen markten, zoals die van computers en andere consumentenelektronica, logischerwijs een terugval in de verkopen. Dat ook de tabletmarkt daar onderhevig aan is, is volgens IDC een aanwijzing dat de vraag naar deze apparaten wellicht niet zo sterk is als “de recente mediahype ons doet geloven".

Drie oorzaken voor lagere cijfers

Apple had in het eerste kwartaal last van drie belangrijke problemen: het slechtere consumentenvertrouwen, de stokkende aanvoer van beeldschermen en de introductie van de iPad 2. De problemen in de componentenaanvoer vertraagde de productie van de iPads. Daarnaast hielden consumenten de hand op de knip. Een deel ervan vanwege de angst voor een nog slechtere economie, het andere deel wachtte op de iPad 2. Apple kondigde de opvolger van de eerste iPad een paar weken voor de werkelijke introductie aan.

Apple heeft eerder dit voorjaar aangekondigd miljarden te willen steken in nieuwe contracten met toeleveranciers van componenten om de productie op te kunnen voeren. Juist vanwege het achterblijven van de productie was de iPad 2 na de officiële introductie in Nederland slechts mondjesmaat te krijgen. Maar zelfs toen wachtten consumenten geduldig af in plaats van de eerste versie van de iPad, die sterk in prijs werd verlaagd, te kopen.

Apple blijft dominant

Niettemin blijft Apple de markt domineren omdat de andere leveranciers die met concurrerende tablets zijn gekomen, niet of nauwelijks de interesse van de consument kunnen opwekken. Maar die leveranciers maken zich op voor de marktintroductie van verbeterde toestellen, terwijl nieuwe spelers op de markt zullen verschijnen. Daarom verhoogt IDC zijn voorspelling dat dit jaar 50,4 miljoen tablets zullen worden verkocht, naar 53,5 miljoen stuks wereldwijd.