Apple zet het neer als een magisch, revolutionair apparaat. Voor een ongelofelijke prijs. En voor velen is dat het ook. Zeker voor consumenten, die zowel in de Verenigde Staten als in het nuchtere Nederland in de rij staan. Eerdere prognoses dat de iPad nog wat hobbels heeft te nemen, hebben de plank misgeslagen - tot op heden.

Ook ict-bedrijven gaan nu om voor de iPad. Zij zien namelijk in dat er wat te verdienen valt. Voor Apple tot nu toe al 2,17 miljard dollar, wat maar liefst 14 procent van de totale bedrijfsomzet is. De iPad is geen iFlop. Ondanks de veelal als beperking ervaren ontwerpkeuzes. Zoals het geheel ontbreken van Flash, of van usb-poorten. Dus volgen vele hardware- en softwaremakers het voorbeeld van Apple.

HP PalmPad

Hier is lange tijd onzekerheid over geweest, maar op de dag dat de iPad in Nederland officieel te koop is, schept HP duidelijkheid. Het met smartphonemaker Palm overgenomen webOS komt inderdaad uit op tablets, voor de consument. Want die maalt toch niet zo om compatibiliteit, of een vertrouwde GUI zoals een bureaublad en startmenu. Dus kan het op Linux gebaseerde en speciaal voor mobiel gebruik ontworpen webOS prima dienst doen.

Kijk maar naar de populariteit van de iPad; de applicaties werken niet allen niet op systemen van marktleider Windows, maar ook op Apple’s eigen Mac OS X draaien ze niet. Goed, de iPad lift wel mee met de populaire iPhone en is compatibel met de vele apps voor die smartphone. De PalmPad begint dus relatief op achterstand vergeleken met de iPad, maar HP hoeft in ieder geval niet meer uit te leggen wat een slate is. Het is een tablet, net als de iPad.

Android-tablets

Jazeker, tablets met het smartphonebesturingssysteem van Google. Die komen eraan. Gemaakt door Asus, Lenovo en Dell. Door wie eigenlijk niet? Ok, niet door HP, die smartphonemaker Palm heeft weggekaapt voor de neus van Apple, RIM én Google. Maar nagenoeg alle grote hardwaremakers werken aan tablets die draaien op dat smartphoneplatform. Zelfs netwerkleverancier Cisco maakt er een. Opvallende uitzondering is HP.

Nu maar hopen dat de makers, verkopers en telecombedrijven zich kunnen inhouden met de crapware. Want daar hebben Android-toestellen nu ook al last van; de gratis meegeleverde apps, al dan niet probeerversies. Die vaak niet te verwijderen zijn.

Chrome OS-tablets

Kansrijker is misschien dat andere gratis en open source-besturingssysteem van Google. Crhome OS, dat eind dit jaar moet uitkomen. Ja, dat is een soort veredelde browser. Een systeem dat is dichtgetimmerd en beheerd door Google. Waar de gebruiker niet zelf kan draaien of updaten wat en wanneer hij of zij wil.

Maar of dat nou erg is? De populariteit van de iPhone en nu ook de iPad toont aan dat de gemiddelde gebruiker het wel best vindt. Om controle, en dus het klusje van ict-beheer, uit handen te geven. En dat is precies wat Google doet met Chrome OS. Bovendien is zo’n aanpak wel zo veilig. De hoeveelheid malware, en ook anderzins ongewenste apps, op de iPhone is op één hand van een onhandige klusjesman te tellen.

Google zelf ziet het in ieder geval wel zitten. En de hardwarepartners, ja die gaat het om geld dus verkoop. Als er vraag is, en die is er gezien het succes van de iPad, dan volgt het aanbod wel. Misschien met Aziatische bedrijfjes voorop, misschien met grote bekende fabrikanten.

Een Windows 7-tablet

Vergeet Windows 7 niet. Dat ook multitouch-mogelijkheden heeft en best dienst kan doen op een tablet. Alleen, gemaakt door wie? Microsoft zal het zeker niet opgeven. Ja, het heeft zijn eigen, vooruitstrevende tablet-ontwerp (codenaam Courier) gekilled. Maar Microsoft is volhardend. En het heeft invloed; macht en geld. Het kan hardwarepartners overhalen om het marktdominante pc-besturingssysteem op tablets te voeren. Een tablet is toch immers gewoon een toetsenbordloze laptop, of netbook?

En die pc-getrouwelingen willen heus niet alleen de relatie met Microsoft warm houden. Ze willen vooral een graan meepikken van de opbloeiende tabletmarkt. Onder die bedrijven bevindt zich toch ook nog Microsofts aloude partner HP. Het bedrijf dat eerst Microsoft-ceo Steve Ballmer liet pronken met een Windows 7-tablet om die plots tot product-non-grata te verklaren.

Maar het komt goed. Na een angstvallige stilte over de HP Slate, met gesloten pr-monden bij de pc-maker, en berichten dat het product geheel geschrapt zou zijn. Oh ja, en berichten dat HP voor een Android-exemplaar zou gaan. HP komt toch wel met Windows 7-tablets, naast modellen met het nu eigen webOS. Zeker acht verschillende modellen zijn in aantocht.

Ondertussen zijn er al ondernemende kleine partijen die het proberen met Windows 7 op een tablet. Zoals de Nederlandse nPad. Goed, dat apparaat valt duurder uit dan eerst voorgespiegeld. Maar Apple bewijst toch al jaren dat meerprijs en meerwaarde hand in hand kunnen gaan?

iPad 2

De specificaties van de iPad zagen er fantastisch uit, tot de iPhone 4 was aangekondigd. De iPad heeft Apple’s eigen snelle en toch ook energiezuinige A4-processor, de iPhone 4 nu ook. De iPad heeft 256 MB geheugen, de iPhone 4 twee keer zo veel. De iPad geeft een groot beeld, de iPhone 4 heeft een veel scherper scherm. De iPad heeft geen camera, de iPhone 4 heeft er twee. En zo kunnen we nog even doorgaan.

De lancering van Apple’s nieuwste smartphone heeft, los van het letterlijke storende antenneprobleem, de iPad nogal in de schaduw gezet. Zeker, de Apple-tablet is en blijft een fraai apparaat dat een zeer lange operationele duur op een enkele batterijlading haalt. Maar de opvolger zal nog beter zijn.

En die iPad 2 ligt niet alleen al op de tekentafel, maar is al deels in de maak. De huidige iPad blijkt namelijk ruimte in zich te hebben voor een webcam. In het inwendige is precies de ruimte vrijgelaten voor een camera zoals die al in Apple’s apparaten zit.

Alvast een praktische tip: die camera moet je alleen gebruiken als je de iPad neerzet, anders riskeer je misselijkheid bij degene met wie je aan het videoconferencen bent, al dan niet via FaceTime. Apple kennende, wordt de iPad 2 later dit jaar onthuld en is het enkele maanden later mogelijk om je in te schrijven voor de voorbestellingen.