Gedurende 2011 zullen de nodige iPad-rivalen op de markt komen. In deze video meer informatie over de belangrijkste ontwikkelingen. Forrester denkt dat het een race gaat worden tussen deze drie tablets. iPad blijft aan kop, gevolgd door Motorola dat een tablet met Android Honeycomb op de markt brengt en BlackBerry die de PlayBook voorziet van een eigen OS. Verder moet er nog goed gelet worden op HP, dat geen tablet aankondigde tijdens de CES.

Microsoft mist de boot

Eind maart komt naar alle waarschijnlijkheid de iPad 2 op de markt, wat ongeveer tegelijkertijd is met het verschijnen met de Xoom van Motorola. Ook de PlayBook moet dan in de schappen liggen. Volgens analisten van IDC is dat een goed moment om een tablet aan te schaffen, omdat er veel verschillende producten zijn die goed vergeleken kunnen worden. In de loop van het jaar zullen de prijzen naar verwachting dalen door een prijzenoorlog.

Grote afwezige in de tabletbesprekingen is Microsoft. Windows 7 tablets zijn wel getoond op de CES, maar het besturingssysteem is niet geoptimaliseerd voor de beschikbare hardware. Forrester verwacht dan ook dat mensen meer verwachten van een touch tablet. Als de volgende versie van Windows uitkomt, die ook om kan gaan met de veelgebruikte ARM-chips, kan het tij keren. Maar waarschijnlijk laat de nieuwe Windows-versie nog een jaar of twee op zich wachten.