Apple heeft zijn patentaanvraag bijna drie jaar geleden ingediend: in januari 2010. In diezelfde maand heeft het bedrijf de eerste generatie van zijn iPad-tablet onthuld. Het bewuste ontwerprecht is nu net goedgekeurd door het Amerikaanse patenten- en merkenrechtenbureau (USPTO).

Vele voorgangers

In het toegekende patent staat een lijvige opsomming van soortgelijke mobiele apparaten. Deze zijn volgens het USPTO kennelijk toch afwijkend genoeg om niet te gelden als zogeheten prior art wat een patentaanvraag ondermijnd.

Onder de aangehaalde apparaten bevinden zich recente producten als de Windows 7-tablet Slate uit 2010 van HP, maar ook oudere en zelfs antieke computersystemen. Daaronder: vroege tabletprototypes uit 2000 van Microsoft, echte tablet-pc's uit 2001 en 2002, de PL500-tekentablet van Wacom uit 2001, en de ook met een pen te bedienen Dynapad van Toshiba uit 1992, plus de PenPoint van Go Corporation uit 1991.

Knight Ridder concepttablet

Ook toekomstvoorspellingen en concepten zijn meegewogen. Zoals de krant-van-de-toekomst (op een tablet-apparaat), die ook begin jaren negentig is uitgedacht door de Amerikaanse uitgever Knight Ridder. Dat laatste ontwerp is al herhaaldelijk aangehaald rondom Apple's iPad-patenten, onder meer in de rechtszaal aangevoerd door Samsung.