Na de gekoppelde introductie van de Surface en Windows 8 doet Microsoft voor het eerst serieus mee op de tabletmarkt. Het marktaandeel is met 7,5 procent nog bescheiden, al mag daar als kanttekening bijgeplaatst worden dat de Surface Pro nog niet in alle landen is uitgerold en de Windows 8 en RT-tablets van onder meer Acer, Samsung en Lenovo nog relatief in de kinderschoenen staan.

In de top is het duel tussen de iPad enerzijds en Android-tablets anderzijds bijna beslecht in het voordeel van Android, dat naar verwachting nog dit jaar het meest gebruikte besturingssysteem op tablets wordt. Dat blijkt uit cijfers van Strategy Analytics over het eerste kwartaal van kalenderjaar 2013.

Marktaandeel verviervoudigd

De boost van Windows 8 is enorm. In het derde kwartaal van 2012 werden er wereldwijd nog slechts 400.000 Windows-tablets verscheept. Inmiddels zijn dat er 3 miljoen. Het marktaandeel stijgt in die periode van 1,6 procent daar 7,5 procent. Daaronder vallen naast de Surface de nieuwe Windows 8 en RT-tablets van partners Acer, Asus, Lenovo, Samsung, Dell, Sony, HP en Vizio.

Apple blijft de baas, al is dat nog maar zeer nipt. Android vreet in rap tempo aan het marktaandeel van de iPad. Het kan niet lang meer duren voordat Android, met in het eerste kwartaal 43,4 procent marktaandeel (17,5 miljoen tablets), de 19,5 miljoen tablets (48,2 procent) met Apple’s iOS voorbijstreeft. Al betekent dat niets voor de verdiensten per fabrikant aan tablets, waar Apple nog steeds fier aan kop gaat.

Dubbel zo veel tablets

Ondertussen blijft de totale tabletmarkt hard groeien. In het eerste kwartaal van 2013 zijn er 40,6 miljoen tablets verscheept. Dat waren er vorig jaar in hetzelfde kwartaal met 18,7 miljoen stuks nog minder dan de helft.