Dat bericht de Britse krant The Guardian op basis van een stuk in Nature Geoscience (betaalmuur). De mineralen zijn cruciaal voor de productie van smartphones, tablets en tv-schermen. De vondst op de bodem van de Grote Oceaan kan de voorraad mineralen ongeveer duizend maal vergroten. Hierdoor nemen de zorgen over de huidige voorraden direct af.

China, waar het grootste gedeelte (97 procent) van zeldzame metalen als tantalium en yttrium worden gevonden, kondigde in september aan de export van deze materialen op een zeer laag pitje te zetten. Dit leidde tot grote zorgen bij bedrijven als het Japanse Sony. Het bedrijf zag grote tekorten in het verschiet, met als gevolg enorme prijsstijgingen voor elektronische apparaten.

Enorme concentratie

De nieuwe vondst is gedaan bij de kust van Hawaï maar bevindt zich in internationale wateren. Het gebied strekt zich uit tot het oosten van Tahiti en Frans Polynesië. De concentratie mineralen is zo groot dat een vierkante kilometer van het enorme gebied al goed is voor een vijfde van het totale wereldwijde gebruik per jaar. Het winnen van het materiaal houdt in dat het naar boven gepompt moet worden vanaf de bodem van de oceaan. De modder van de bodem kan aan boord van schepen direct verwerkt worden.