De belangstelling voor de iPad zou in de afgelopen maanden zijn ingezakt. De hype is voorbij, zo concludeerden sommige analisten. Ook zouden de Android-tablets langzaam aan wat terrein winnen.

Maar kijkend naar de verkoopcijfers is die verminderende belangstelling een fabel. Apple weet elk kwartaal significant meer tablets te verkopen dan het kwartaal dat daaraan vooraf gaat.

In totaal heeft Apple meer dan 55 miljoen iPads verkocht sinds de tablet in de verkoop kwam op 3 april 2010. Associated Press heeft dat aantal eens uitgesplitst naar verkochte tablets per kwartaal sinds de marktintroductie van bijna twee jaar terug.

iPad direct een succes

In het eerste kwartaal, toen de iPad nog maar mondjesmaat te krijgen was en natuurlijk ook nog niet eens in elk land, gingen er 3,27 miljoen stuks over de toonbank. Dat aantal steeg naar 4,19 miljoen in het kwartaal erna en 7,33 miljoen in het laatste kwartaal van 2010, toen de iPad het grootste en mooiste cadeau was voor onder de kerstboom.

In het eerste kwartaal van 2011 zakte de verkopen van de iPad duidelijk in. Er werden er maar 4,69 miljoen stuks van verkocht. De oorzaak was duidelijk: op 11 maart kwam de iPad 2 op de markt. In de aanloop naar die flink gehypete gebeurtenis schroefde Apple de productie van de eerste iPad flink terug waardoor er minder toestellen in de winkels waren te vinden. Ook hielden consumenten de adem in en de hand op de knip, omdat zij natuurlijk voor de iPad 2 gingen.

Opnieuw vol gas

Daarna ging het opnieuw crescendo met de verkopen. De iPad 2 zorgde in het eerste volle kwartaal dat de tablet beschikbaar was voor een verkoopcijfer van 9,25 miljoen. In de zomer van 2011 steeg dat naar 11,12 miljoen verkochte iPads en het laatste kwartaal van het vorige jaar gaf tot nu toe het hoogtepunt in de verkopen van de iPad te zien. Tot de jaarwisseling werden er 15,43 miljoen stuks door Apple verkocht.

Nu de nieuwe iPad eraan zit te komen, zullen de verkopen in dit eerste, bijna gedane, kwartaal wel weer ingezakt zijn, zeker in vergelijking met het altijd zo mooie laatste kwartaal van een jaar. Ook zal de beschikbaarheid van de nieuwe iPad, de iPad 3 of de iPad HD, hoe de naam wordt is nog onduidelijk, traditioneel niet groot zijn. Apple heeft de onhebbelijkheid een nieuw apparaat in beperkte hoeveelheden op de markt te brengen. Daarom zal het tweede kwartaal van dit jaar pas goed kunnen aangeven hoe hongerig de consument nog is naar een nieuwe iPad.