
10 Linux-distributies voor n00bs
Ben jij helemaal klaar met Windows of macOS (X)? Dit zijn tien distributies om eenvoudig over te stappen.
Linux is allang niet meer zo afschrikwekkend als jaren geleden. Sterker nog, fans van het open-source OS roemen de gebruiksvriendelijkheid, stabiliteit, snelheid en veiligheid. Maar de ene distributie is de andere niet. Deze distro's laten je vlot kennis maken.

10 Linux-distributies voor n00bs
Linux is allang niet meer zo afschrikwekkend als jaren geleden. Sterker nog, fans van het open-source OS roemen de gebruiksvriendelijkheid, stabiliteit, snelheid en veiligheid. Maar de ene distributie is de andere niet. Deze distro's laten je vlot kennis maken.
Iedere Linux-distributie kenmerkt zich door unieke kwaliteiten. Waar de ene distro uitblinkt in een eenvoudige installatie, is de ander weer sterk in apps en draait de ander beter op oudere systemen. Omdat ieder systeem claimt het beste te zijn sinds gesneden brood, is dit een korte inleiding tot de beste distributies voor beginnende gebruikers.
Maak je geen zorgen, je kan al deze distributies makkelijk testen zonder de boel te installeren. Zo kan je kijken of het echt wat voor je is. De meeste distributies helpen je zelfs op weg om de installatiemedia te maken of kunnen vanuit je huidige besturingssysteem (meestal Windows) geïnstalleerd worden.
1. Ubuntu
De bekendste en populairste distributie van allemaal is Canonical's Ubuntu en dat is niet zonder reden. De leverancier timmert al jaren aan de weg met deze zeer complete distributie die zich onderscheidt op vlak van gebruiksgemak en robuustheid.
Ubuntu is gebaseerd op Debian, wat gezien wordt als de meest solide professionele distributie van allemaal. Hoewel het voor gebruikers wennen is te werken met de übersimpele Unity-interface, heeft Canonical afgelopen versies hard gewerkt deze te verbeteren en is de aanvankelijke kritiekstorm op de gebruiksomgeving gaan liggen. Mocht je nog steeds niet blij worden van Unity, kan je kiezen voor een van de vele varianten waaronder Kubuntu, Xubuntu, Lubuntu, Ubuntu-Mate en, sinds kort, Ubuntu Budgie.
Maar goed, om de beginnende gebruiker niet meteen lastig te vallen met keuzestress, raden wij aan gewoon te gaan voor de standaard Ubuntu.
Versie 16.04 is de laatste LTS (Long Term Support)-versie die je op dit moment kan downloaden. Als je het nieuwste van het nieuwste wilt hebben op Ubuntu-gebied kan je gaan voor versie 16.10.
Durf je het niet aan een installatiemedium te maken om het systeem te proberen? Geen zorgen, je kan het systeem ook online via je browser proberen door op deze link te klikken.
Bekijk de hele discussie hierboven vanop afstand. Geen wonder dat er niemand met Linux-dingen wil beginnen. Als je ook maar één vraag stelt (printdrivers) krijg je de hele linux kerk over je heen. Reden dat ik na een probeer versie van Ubuntu snel naar Windows liep.
Wat een gezeur.
De Linux bestaat niet, er is alleen een Linux, je moet je dus verdiepen in de materie en dan een keuze maken.
De auto bestaat ook niet, ook hier moet je een keuze maken, afhankelijk van wat je wilt.
Alle auto's kunnen en doen ongeveer hetzelfde, alle Besturingssystemen kunnen en doen ook ongeveer hetzelfde.
Vreemd, dat ik nog nooit iemand heb horen klagen over de grote keuze aan auto's :-)
Ik heb een tijd Mint Mate gedraaid in de VirtualBox, naast W10. Al het goede dat over Linux gezegd wordt wil ik niet ontkennen maar toch had ik zo af en toe de grootste moeite een progje te vinden dat je in W10 binnen een minuut vindt en erop zet, zoals een simpel tooltje waarmee je CD/DVD-labels e.d. met tekst en/of afbeelding kunt printen. In W10 is dat met CoverXP en een printer die CD's printen ondersteunt een fluitje van een cent, in Mint heb ik gLabel, Kover en cdlabelgen uitgeprobeerd, ik vond dat inferieur materiaal, bovendien moet je dan in cdlabelgen opeens met de commandline gaan werken. Als je daar dan op een Linux-forum vragen over stelt zit je binnen no-time wel degelijk midden tussen de nerds, met teksten en adviezen waar je niet gelijk iets mee kunt.
Zeker: na installatie van Mint kun je gelijk aan de slag omdat alle basic sofware er al opstaat, maar zodra je afwijkt van de gebaande paadjes loop je toch gauw tegen problemen aan en zoek je je een slag in de rondte naar oplossingen.
Naast dit alles: als het nou over 'look and feel' gaat, da's natuurlijk allemaal heel persoonlijk maar ik vond Mint na een tijdje dodelijk saai; vergelijk W10 met een kroeg en Mint met de kerk - ik kom liever in de kroeg. Na een paar maanden Mint eraf gegooid, voor mij einde Linux-verhaal: perfect voor serversystemen e.d., maar voor het alledaagse (desktop)gebruik vind ik Windows veel geschikter en met een klein beetje hersens net zo veilig en zeker zo stabiel (W10) als welke Linux-distro dan ook. My two cents :-)
Een drive by infectie voorkom je niet met een klein beetje hersens. Gevaar voor ransomware is levensgroot. Genoeg reden om hier Windows te verbieden.
Als zelfs een klein beetje hersens ontbreekt ligt je probleem ergens anders.
Recent nog drive by problematiek onder linux gepatched.. is dus niet OS gebonden en bij Windows geen issue als je een normaal gebruiksaccount hebt. next dus..
Het feit dat je als n00b al kunt/moet kiezen uit 10 distributies is tekenend. Laat die lui toch eens met elkaar gaan praten en gezamenlijk tot 1 consumer distro te komen. Dan heeft het eindelijk een keer kans van slagen. Als je dit artikel aan de doorsnee gebruiker laat zien haak hij/zij al af en blijft lekker op Windows of macOS.
10 distributies die er allemaal grotendeels hetzelfde uitzien en hetzelfde werken. Vergelijk het met de smartphone. Tientallen merken die er grotendeels hetzelfde uitzien en hetzelfde werken. Je hoort er niemand over, en iedereen maakt gewoon de keuze die hem/ haar het beste lijkt.
Ja, dat snap ik. Maar je snapt toch ook wel dat als een willekeurige gebruiker voor wie een PC gewoon een stuk gereedschap is schrikt als hij die keuze ziet? Die kiest dan toch weer voor een Windows PC of Mac.
Ik snap het helemaal! ;-)
Mijn punt is dat wat je vertelt voor het overgrote deel perceptie is. Een vooronderstelling gebaseerd op "wat ze zeggen" en met name een hoop FUD, veelal gebracht door mensen die alléén Windows kennen (en daar bedoel ik zeker jou niet specifiek mee. :-)
Zoals hier al meer gezegd, Linux (op de desktop) mist marketing.
Linux op de desktop mist:
fatsoenlijke programmatuur ( veel is amateuristisch in elkaar gedraaide kopie rommel)
Consistentie ( veel verschillende installatie vormen die niet uitwisselbaar zijn)
Gebruiksvriendelijkheid ( waar dat wel zo is, android, is het meteen bere onveilig en kwetsbaar
Ondersteuning vanuit fabrikanten die een compleet systeem op de markt brengen ( gebrek aan vraag)
en verder....
Heeft last van fundamentalisten die denken dat linux kan groeien door zich af te zetten tegen de concurrentie.
Heeft nauwelijks gebruikers en groei is er al jaren niet meer
Is te versnipperd en door keuzes in gui voor de meeste gebruikers te hoogdrempelig
Mist veel zaken die in de concurrentie standaard zijn ( en een kwestie van gewenning inderdaad, maar als je niet wilt wennen aan een mindere uitvoering.. tja)
En technisch:
bevat nog vele fundamentele onvolkomenheden zoals op geluidsgebied, drivers en installatieproblemen.
En de reeks van ruzies die telkens voor naamsveranderingen en forks zorgen maakt het allemaal nog veel rommeliger.
Het is een wonder dat er nog gebruikers op de desktop zijn!
Hiermee bevestig je precies het punt van thieu :)
Helaas voor je, allemaal te documenteren en te verifiëren data.
Misschien dat je de betekenis van FUD nog eens moet opzoeken. Dat is de tendens in jouw bijdragen over Windows en die moet je niet gaan verwarren met de realiteit ;)
De smartphone laat zien dat mensen helemaal geen problemen hebben met overstappen naar een andere "look and feel" Het op windows laten lijken is al lang geen pre meer. Eerder een nadeel.
Als je nog meer stabiliteit, minder patches en lange ondersteuning wilt, is ook CentOS te overwegen aangevuld met epel en nux-dextop repository. Wil je later alsnog betaalde support garanties dan is dat ook geen probleem.
Het probleem is ook niet de look and feel, het probleem zit in de applicaties.
Het ligt er maar aan wat voor applicaties je wilt gebruiken, ons bedrijf is 10 jaar geleden van Windows overgestapt naar Ubuntu en we zijn nog niets tegengekomen waar we onder Linux geen applicatie voor konden vinden. In de afgelopen jaren zijn ook veel van onze klanten overgeschakeld op Ubuntu en dan blijkt toch voor veel gebruikers dat de look and feel toch wel een dingetje is, maar dat ze na een week of twee er aan gewent zijn. Het vreemde is dat de mensen wel geneigd zijn om over te stappen naar een MAC met een totaal andere gebruikerservaring als Windows maar niet over willen stappen naar Linux. In mijn ogen heeft dat nog steeds te maken met het feit dat er over Linux altijd gesproken wordt als zijnde een systeem voor computernerds. Dat dit al jaren niet meer het geval is wil maar niet doordringen.
Belangrijke oorzaak is dat 'mien om de hoek' (nagenoeg) geen compleet ingericht linux systeem kunt kopen, zoals Mac wel te koop is. In de MediaMarkt bijvoorbeeld. Hierdoor komen de niet-computernerds, zoals Mien alleen met Linux in aanraking doordat computernerds uit hun omgeving Linux aanbevelen en veelal ook voor ze installeren en inrichten. Pas dan krijgen ze de gelegenheid om er achter te komen dat er prima mee te werken valt. De groep tot wie dat doordringt blijft zodoende klein, want zoveel nerds zijn er niet.
Linux op de desktop heeft een marketing issue.
Ben het helemaal met je eens. Die marketing gaat er niet komen omdat er met de desktop niet zo veel valt te verdienen (het grote geld zit in de cloud). De leveranciers creëren geen vraag. Als er iets wordt verkocht (bv dell) dan is het door vraag vanuit de enterprise markt zelf. Dan moeten ze nog oppassen om een bezoekje van de Borg te voorkomen.
Men blijft lekker op windows hangen omdat het oligopolie een patent heeft op FUD.
De laatste marketing stamt uit 2003: [Link]
Dell is ook nog steeds bagger. Onlangs nog een paar Precision 3520's aangeschaft (dus geen low-end consumentenspeeltjes) specifiek besteld met Ubuntu, blijkt dat e.o.a. custom-versie te zijn die alleen als factory-preload werkt. De plain vanilla van de ISO zoals normale stervelingen die downloaden, boot niet eens op deze machines. Laat staan dat ik deze machines in een standaardconfiguratie kan enrollen. Idem Fedora, OpenSUSE, Debian en Mint. Nu draaien ze dus Windows 10 want dat werkt wel goed op deze hardware en kan ik op zoek naar een andere leverancier voor pro-laptops met Linux.
Dat is niet mijn ervaring met Dell. Mijn oude XPS 13 Developer Edition (geleverd met ubuntu) en geïnstalleerd met Fedora ISO werkt uitstekend.
Als je kijkt wat er in de Precision 3520 zit ( NVIDIA!) weet je al dat het niet gaat werken met de standaard image. [Link]
Het gebruik van proprietary drivers door Dell op een Linux laptop valt mij vies tegen (deal met NVIDIA gesloten). Zaten de NVIDIA drivers wel in de standaard Win10 ISO ?.
Waarschijnlijk bij de volgende update niet meer [Link]
Wat bedoel je met boot niet eens op deze machines: zwart scherm/error/hangen?
Standaard Linux werkt niet op deze machines, punt. Ook niet met de binary blob driver van Nvidia, niet met Nouveau, niet met alleen Intel, niet met de meest recente developmentkernel en dito firmware. Gewoon: niet, klaar. Je komt best een eindje uiteindelijk maar het is instabiel (panics), de batterijduur is nog geen twee uurtjes wat je ook doet, de webcam kun je goeddeels vergeten en ga zo maar door.
Win10 draait vanaf een standaard installatiemedium prima op deze machines.
Het kwalijke hier is dat Dell ze met Linux verkoopt en daarmee een verwachting wekt. Echter: zelfs hun maatwerk is niet los beschikbaar of gespecificeerd. In een professionele productlijn vergeef ik ze dat niet.
Standaard Linux bestaat niet, wel een standaard image van een Linux distributie. Dell heeft blijkbaar de image van Ubuntu aangepast. Deze kan je hier downloaden: [Link]
Hij boot dus wel. In je vorige reactie zei je dat hij niet wilde booten!
De meegeleverde ubuntu image ook. Voor windows heb je extra moeten betalen (10% van deze latop)
Maatwerk is natuurlijk wel beschikbaar. Je kiest namelijk zelf! Je had ook INtel ipv NVIDIA kunnen kiezen.
[Link]
Ben het wel met je eens dat er een suggestie wordt gewekt, dat andere systemen er ook op draaien. Dit lijkt op een Microsoft Linux aanpak die we kunnen verwachten.
Met "standaard Linux" bedoel ik de reguliere ISO-bestanden die van de top-10 distributies te verkrijgen zijn via hun eigen kanalen. Dat lijkt mij een alleszins redelijke definitie, en die distributies werken dus niet. Wat wél werkt, is zelf een development-versie van de kernel in elkaar rollen en combineren met allerhande bleeding-edge firmware.
En nee, de standaard-ISO's booten dus niet. Je komt een eindje met een heleboel kunst- en vliegwerk. Dan boot 'ie wel, en dat is dan volledig unsupported en instabiel. Niet geschikt voor een werkomgeving dus. Developers hier moeten kunnen werken voor klanten, niet bezig zijn met dit soort experimenten.
Er werd overigens geen Ubuntu-image meegeleverd, het OS was voorgeïnstalleerd op de SSD en daarmee was het af. Linux-werkstations worden hier from scratch opgebouwd en zijn volledig managed o.b.v. packages die getest en OK bevonden zijn. Het Dell-image rolt de machine terug naar de fabrieksinstellingen, en daar hebben we dus niets aan. Losse packages voor Dell-maatwerk zijn er niet, laat staan broncode, dus daarmee is de kous af. Er zijn nu eenmaal regels waar onze workstations aan moeten voldoen, waar externe auditors naar kijken, en dan komen we er niet met een fabrieks-image van een OEM.
Tot overmaat van ramp zit er gewoon een Intel-GPU in deze machines maar ook die werkt niet correct. Een optie zonder Nvidia-hardware is stomweg niet leverbaar op de 3520, ongeacht wat de website zegt: hij is niet bestelbaar, klaar, discussies gesloten door Dell account-management. de Nvidia-GPU uitschakelen in UEFI is ook niet mogelijk.
Werkt het met Linux? Ja, met de Dell-eigen fabriekspreload. Verder dus in het geheel niet. Kortom, wij zijn weer even klaar met Dell als leverancier voor Linux-workstations.
Je kunt natuurlijk altijd de dell image als basis nemen en met b.v Ansible configureren maar ik vrees dat je dan ook de repository van Dell moet gebruiken om te updaten en die zal natuurlijk niet up2date zijn en conflicteren met de upstream repository.
Het voordeel van DELL was altijd zo'n hoog mogelijk kloongehalte. Dat gaf de meeste kans op een werkend Linux (of BSD) systeem.
Je verhaal zo aanhorende is mijn conclusie dan ook: waardeloos DELL!
Er waait duidelijk een andere wind daar:(
Voor een workstation zou ik kijken naar een INtelNUC (mini pc) configuratie. B.v. [Link]
[Link]
Deze adverteerd veel op Facebook :-)
Oh mijn Dell inspiron laptop werkt met alle gangbare distro's....
Het artikel gaat over Linux voor n00bs. Blijkbaar hoort daar (gezien de keuze van sommige distros) de look and feel bij van Windows.
Applicaties zijn natuurlijk betrekkelijk maar kunnen een probleem zijn, soms zijn er ook veel betere alternatieven. De Stealth windows VM van Robolinux lijkt wel op de XP Mode Virtual Machine op0lossing van Windows 10. Lijkt mij niks voor n00bs.
Volgens mij is het probleem meer de default bestandsformaten van MS applicaties (office) omdat er meestal ook samengewerkt moet worden met bedrijven die weigeren open standaarden te gebruiken, maar daar heb je thuis als n00b geen last van.
Thuis heb ik er als n00b ook geen last van dat ik me moet houden aan open standaarden.
De site van RoboLinux met dat zogenaamde Stealth VM komt mij nogal schreeuwerig over. Zou Stealth VM echt alle Windows-applicaties goed ondersteunen, zoals zij dat beweren? Ik heb daar mijn twijfels over.
Site ziet er inderdaad schreeuwerig en druk uit. Geeft mij weinig vertrouwen maar in die VM installeer je natuurlijk gewoon een windows versie (bv XP zonder internet verbinding)
Mwah... look and feel was weldegelijk een belangrijke oorzaak van het falen van Windows 8.x. Dus is niet zomaar uit te vlakken. Ben het overigens eens met Bassman dat applicaties in dit verhaal een grotere rol spelen.
Wat is een andere look and feel? Windows was vanaf w95 tm w7 bureaublad met icoontjes. Android was bureaublad met icoontjjes. w8.x was scherm met tiles.
Overgang van windows 9x tm w7 naar Android was minder groot dan overgang naar W8.
Android lijkt meer op oude Windows dan W8.
Overstap naar Android was dus makkelijker. Impact gui is dus best groot
Dat soort redenaties zijn altijd erg gevaarlijk. Consumenten gedragen zich per product vaak heel anders dus iets wat voor de ene productcategorie op gaat wil niet zeggen dat het elders ook zo werkt.
"Linux is allang niet meer zo afschrikwekkend als jaren geleden."
Idem voor Windows en Mac, waarbij ik veel liever met mijn Mac werk.
"Linux is allang niet meer zo afschrikwekkend als jaren geleden."
het feit dat er elke zoveel maanden opnieuw een artikel aan gewijd moet worden geeft aan dat de zaken nog steeds nauwelijks veranderd zijn.
Dat staat er ook als je goed leest. Het is lang niet zo afschrikwekkend als jaren geleden. Is dus een pluspunt dat het al jaren niet afschrikwekkend is. Als je het verandert zou het afschrikwekkender moeten worden dan nu. Heeft MS al eens gedaan en dat beviel uiteindelijk niet zo goed ;)
Je interpretatie is wederom verkeerd; het is lang niet zo afschrikwekkend als jaren geleden. Dat is toch echt anders als dat het niet afschrikwekkend is.
En inderdaad; fans zullen hun product altijd roemen. Beetje open deur...
Windows 10 is ook niet niet afschrikwekkend! om over windows 8 maar te zwijgen.
Vertel eens RobP welke distro heb jij aan de tand gevoeld en wat was je afschrikwekkende ervaring?
Mooi, zijn we het daar over eens.
Als je de context van het artikel zou begrijpen klopt juist jouw interpretatie van geen kant. Gebruikersvriendelijkheid, stabiliteit, snelheid en veiligheid worden immers geroemd, stelt het artikel. Allemaal niet afschrikwekkende argumenten, voor de normaal denkende mensch. Maar MS fans zoals jij, zien dat als minpunten (lees: afschrikwekkend). Beetje open deur, maar empatisch als ik ben kan ik je wel volgen in je waan.
Als jij de context van het artikel zou begrijpen had je bovenstaande reactie niet geplaatst.
Reageer
Preview